Njujorški kritičari rekli svoje

Krug njujorških filmskih kritičara proglasio je nemi film "The Artist" (Umetnik) najboljim filmom godine, dok je Bredu Pitu i Meril Strip dodelio nagrade za najbolje glumce, prenele su danas agencije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

11:09

Default images

Film "Umetnik" doneo je Majklu Hazanavičijusu nagradu za najboljeg reditelja. Taj crno-beli film govori o prelazu sa nemih na zvučne filmove krajem 1920-ih godina u Holivudu i o tome kakve je to posledice imalo po glumačke karijere.

Ostvarenje je dobilo odlične kritike, a posle jučerašnje nagrade udruženja njujorških kritičara već su počeli da se pominju i mogući Oskari, nagrada Amereičke filmske akademije.

Meril Strip proglašena je za najbolju glumicu za svoj portret britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Čelična lejdi", dok je Bred Pit nagađen za svoje uloge u filmovima "Formula uspeha" i "Drvo života".

Ovo je četvrti put da je Meril Strip dobila nagradu kritičara i prva za Pita.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Džesika Častejn za filmove "Drvo života", "Služavke" i "U zaklon".

U muškoj kategoriji nagrađen je veteran Albert Bruks za ulogu sitnog kriminalca u trileru "Vozi".

Nagrada za najbolji scenarijo dodeljena je Stivenu Zailijanu i Eronu Sorkinu za "Formulu uspeha".

Predsedavajući grupe, kritičar Džon Anderson rekao je da je za svakog pobednika bilo potrebno više glasanja, osim za film "Umetnik".

"To je film o filmu tako da je odgovarao senzibilitetu kritičara. To je film koji slavi film", rekao je on. "Istovremeno je odlično urađen. Veseo je i teško mu je odoleti".

Udruženje njujorških filmskih kritičara osnovano je 1935. godine i čine ga kritičari dnevnih listova, nedeljnika, magazina i pojedinih internet publikacija. Njihove nagrade često utiču na to koji će se filmovi, glumci ili reditelji takmičiti za nagradu Oskar.

Nagrada za najbolji dokumentarac otišla je Verneru Hercogu za njegov 3D film o pećini u južnoj Francuskoj "Pećina zaboravljenih snova", dok je za najbolji strani film proglašen iranski "Odvajanje" o porodici koja odlučuje da li da napusti zemlju ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: