Završen peti KRAF

Projekcijom britanskog filma „Glad“, u nedelju, 30. oktobra, završen je peti po redu KRAF (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma).

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

13:02

Default images

Za 12 dana, u Knjaževsko-srpskom Tetaru i Domu omladine, oko 3.000 posetilaca programa je pogledalo 25 filmova (uglavnom dugometražnih, igranih i dokumentarnih, uz jedan animirani film iz zemlje, regiona i inostranstva) i jedan video materijal, kao i 7 razgovora sa autorima (Želimir Žilnik, Miša Radivojević, Svetozar Cvetković, Srđan Šarenac, Milan Nikodijević, Ivan Pecikoza, Miloš Tanasković...), 4 javne debate (o autorskim pravima, uticaju religije, svetskoj ekonomskoj krizi i mirovnim akcijama devedesetih) i druge prateće programe (4 muzička i jednu izložbu).

Najveću pažnju publike su privukli domaći filmovi (igrani - „Kako su me ukrali Nemci“, „Beli, beli svet“, „Tilva Roš“, „Oktobar“ i dokumentarni „Jedna žena – jedan vek“), kao i filmovi iz regiona („Sevdah za Karima, „Pank nije mrtav“, „Ako zrno ne umre“...).

Ovogodišnji KRAF je bio u znaku jubileja: peto izdanje jedinog filmskog festivala u Šumadiji, 70 godina od nastanka antifašističkog pokreta u Srbiji, 4 decenije od pojave srpskog liberalizma i 20 godina od „Koncerta za mir“ – prve antiratne manifestacije u Srbiji devedesetih.
Savet festivala je dodelio i svoja tradicionalna priznanja. Za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji (koje nosi naziv po Toriju Jankoviću, čoveku koji je snimio prvi igrani film u Kragujevcu) dobio je poznati srpski reditelj Želimir Žilnik, dok su priznanja za doprinos festivalu dobili – posthumno Branislav Cole Kovačević (kao čovek koji je otvorio prvi KRAF), produkcija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (za stvaranje partnerstva sa mladim filmskim autorima, koje su primili autori filma „Oktobar“) i mladi hrvatski reditelj Silvio Mirošničenko (kao jedan od regionalnih autora sa najviše do sada prikazanih filmova na KRAF-u).

KRAF organizuje NVO „MillenniuM“ iz Kragujevca uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju iz SAD i Grada Kragujevca i uz partnerstvo mnogobrojnih distributerskih i producentskih kuća, festivala, autora i medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: