Dragojević: Film može menjati ljude

Reditelj i scenarista Srđan Dragojević, čiji će igrani film "Parada" biti premijerno prikazan 31. oktobra u Beogradu, izjavio je da to nije provokativan već ,,jako dobronameran, osećajan film".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

14:12

Default images

,,Bojim se da to što se doživljava kao provokativan, pokazuje da nešto s nama nije u redu", rekao je autor duhovitog i društveno kritičkog filma o pokušaju organizovanja gej parade i o rađanju ljudskog razumevanja između gej aktivista i ratnih veterana privatno angažovanih da obezbeđuju paradu.

Dragojević je istakao da duboko veruje da umetnost može da menja ljude. ,,Ne verujem da može da menja svet, ali mislim da može da menja ljude. Nekad se desi da može da menja značajan broj ljudi".

,,Budući da sam uvek bio čovek leve orijentacije, koji misli da o važnim stvarima treba da se otvori diskusija, da ne treba ostavljati centrima moći da odlučuju o vašoj sudbini, pravim takve filmove koji izazivaju polemike i diskusije. One su nekada suviše glasne, nekada pune besa, ali mislim da su uvek potrebne i uvek rezultiraju nekim plodom", izjavio je on.

Reditelj je izrazio uverenje da će i ovaj film izazvati polemiku. ,,Ljudi će se javljati, pričati, sukobljavati, ali nadam se ne na ulici, nego će sukobljavati mišljenja".

Na pitanje o centralnoj temi filma, odgovorio je da "Parada" ima ,,okosnicu u odnosu, sukobu i saradnji dva potpuno različita sveta".

,,Ona počiva na karakterima Miše Samolova (gej aktivista Radmilo) i Nikole Koje (ratni veteran Limun) i to je priča koju sam imao u vidu da sve vreme držim konzistentno i jasno".

Film sadrži i dosta drugih aktuelnih tema, ali samo dodirnutih.

,,Često pravim filmove tako da postoje drugi, treći plan koji neko primeti, neko ne primeti. Meni je drago kad se primeti, ali prosto ja volim da prosečna publika može da uživa u priči. Nemam pretenzija da pravim film prepun nekih metafora, skrivenih značenja. Ne kažem da ih nema, ja ih ugrađujem, ali tako da to ne ometa normalnu publiku", objasnio je reditelj.

Povodom utiska da u mnoštvu živopisnih likova najnegativnije deluje policijski funkcioner (igra ga Radoslav Milenković), Dragojević je izjavio da je to tačno, ali da ,,valja reći da se radnja filma događa 2009. godine".

,,Kod nas se odgovornost prebacuje tamo-vamo, posebno u izbornoj godini, a ja mislim da odgovornost mora se da se konkretizuje i da joj se da ljudski oblik", dodao je reditelj.

Povodom komentara da će za Evropu ovaj film koji zagovara nenasilnu komunikaciju biti politički korektan, izjavio je da ne zna šta da kaže.

,,Ja uvek pravim film prvo za sebe i neki svoj uzak krug prijatelja do čijeg mi je mišljenja stalo, pa onda za publiku ovde, u zemlji u kojoj živim, ne pravim film za festivale", rekao je on, dodavši da ,,ipak i produkcija za festivale ima svoj rezon".

,,Postoje ovde autori koji tako vešto prave film, sa očekivanjima, sa određenom veštinom i znanjem šta će reći neki festivali. Ja nikad nisam imao tu ambiciju niti tu sposobnost. Ja mogu da napravim film kakav bi se meni svideo, mojoj deci, mojim prijateljima", istakao je on.

Dragojević je izjavio da mu je ,,sve na snimanju bilo lepo".

"Zaista mnogo volim da snimam i predivno mi je bilo što smo radili na Pagu, Rabu, Obrovcu, u Bitolju koji glumi Bosnu i selima oko Bitolja koja glume Kosovo. Divno mi je bilo i što sam radio sa glumcima, prvi put, iz okruženja. Osvežavajuće je videti da postoji ta ogromna glumačka scena i van ove zemlje", rekao je on.

,,Budući da se ja osećam Jugoslovenom, ja sam rođen u toj zemlji, svi gradovi i države bivše Jugoslavije su mi dragi, volim da idem tamo i onda je divno kad snimajući film prosto živite tu svoju ideju da ovo jeste Jugoslavija", zaključio je Dragojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: