"Parada je moj najbolji film"

Dugo očekivani film reditelja Srđana Dragojevića "Parada", čija će premijera biti 31. oktobra u Centru "Sava", dobio je pozitivne ocene na današnjoj novinarskoj projekciji, a autor je na potom održanoj konferenciji izjavio da "Paradu" smatra svojim do sada najboljim filmom.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

16:40

Default images

Prema njegovim rečima, ova tragikomedija ukazuje na problem, ali nudi i rešenje, a to su ljubav i tolerancija. Na pitanje da li se plaši za svoju bezbednost, zbog teme filma - organizovanje gej parade i negativnih komentara dela javnosti, odgovorio je odrečno.

"I huligani će biti naši dragi gledaoci i mušterije. Svi ljudi su jednaki u mraku bioskopa, to je jedna demokratična institucija", rekao je Dragojević ističuhi da mu je parada ponosa bila samo povod za priču o toleranciji. Dragojević je izjavio da "nisu ni svi huligani zli nego su indoktrinirani jer mediji skreću pažnju sa suštinskih problema na one koji su bezbedni po vlast i tajkune". Reditelj smatra da svaki čovek može da promeni svoje stavove.

"Za mene je ovo realističan film. Neko drugi može da ga gleda i kao bajku, ali mislim da su i moja 'Lepa sela' promenila neke stavove. Pojedini filmovi mogu da imaju takvu misiju, poput nekih o aparthejdu ili ratu u Vijetnamu", izjavio je on. Dragojević je dodao da je naša kinematografija mala, ali da ipak vredi praviti filmove koji su interesantni, a imaju važnu i aktuelnu temu. "Bitno je da film bude komunikativan. Vajkanje da je bioskop mrtav - nije tačno", rekao je on navodeći primer velike gledanosti filma "Montevideo, Bog te video".

Za "Paradu" je spremljeno deset kopija za distribuciju po Srbiji, zakazane su premijere, u Banjaluci 10. i Zagrebu 28. novembra, a zatim u Sloveniji i Crnoj Gori.



Producentkinja Biljana Prvanović rekla je da je film koštao 1,3 miliona evra. Sufinansirala su ga ministarstva kulture i filmski centri Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, dobio je sredstva evropskog fonda "Eurimaž", sniman tokom devet i po nedelja u Srbiji i regionu, a postprodukcija je radjena u Sloveniji i Madjarskoj.

Ekipa je posebno zahvalna na pomoći ambasadama Nemačke, Francuske i Holandije, kao i firmama "Dunav osiguranju" i "SBB-u", jer su, kako je rečeno, mnoge velike kompanije odbile saradnju zbog delikatne teme.

Jedan od glavnih glumaca Nikola Kojo istakao je da je njemu bila čast da učestvuje u takvom projektu.

"Ovaj film se pre svega bori za ljudska prava, pa posle tek ono sve što mu se spočitava", rekao je on i dodao da je ponosan na svoje kolege i da je uživao u radu sa divnom ekipom.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ/dmm
Kao što je poznato iz trejlera, koji je na "Jutjubu" imao već mnogo pregleda, film prati grupu gej aktivista koji hoće da organizuju paradu, ali policija odbije da je obezbedjuje, pa se obraćaju Limunu (Kojo), vlasniku agencije za obezbedjenje i ratnom veteranu. Kako u Beogradu ne može da skupi ljude za zaštitu gej parade, Limun odlučuje da "ekipu" formira u regionu, pa on i gej aktivista Radmilo (igra ga Miloš Samolov) kreću na put po zemljama u kojima je Limun ratovao (ali i trgovao) tokom devedesetih. Hristina Popović (koja igra Limunovu verenicu) izjavila je da je srećna što je deo ekipe filma čija je misija plemenita i zagovara pomirenje. "Da to ne bi bila bajka nužno je da se krene sa edukacijom. Zlo se radja iz neznanja, iz toga kreću predrasude pa nasilje", ukazala je ona.

Niz živopisnih likova igraju Nataša Marković, Mladen Adrejević, Relja Popović, Radoslav Milenković, kao i gosti iz regiona Goran Navojec, Dejan Aćimović i Toni Mihajlovski, a u efektnoj epizodi učestvovala je diva srpskog glumišta Mira Stupica.

U filmu ima puno humora, a nema gej poljupca, da takva scena ne bi odvratila pažnju od suštine. Kako je rekao Goran Jevtić, "ne treba praviti famu unapred nego pustiti da ovaj film čiste emocije i dobro ispričane priče govori sam za sebe".

Predstavnik nemačke ambasade Hans Urlih Siper izrazio je zadovoljstvo što je podržan ovaj film. "Uvek nastojimo da doprinesemo nastavku debate o LBGT populaciji u Srbiji i eks-ju zemljama, a pritom je ovo zabavan i divan film. Mnogo sam se smejao, malo sam i plakao, puno razmišljao. To je odlična kombinacija", rekao je Siper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: