Uručene nagrade FSFF-a

Kratki film Nikole Pavlovića "Doviđenja kornjače" osvojio je nagradu "Koskar" za najbolje ostvaranje na Festivalu srpskog filma fantastike (FSFF), saopštio je organizator, udruženje "Mladi kadrovi" iz Beograda.

Izvor: Beta
Podeli

"Koskar", nagrada koju je FSFF uveo ove godine, pripao je takođe Damiru Romanovu za najbolju priču u filmu "Puls", Mireli Srebrić i Marku Miloviću za najbolje vizuelne efekte u filmu "Kraljevstvo ogledala", dok je specijalni "Koskar" za ukupan utisak pripao Nemanji Vojinoviću za njegov film "M29".

Odluku je doneo žiri u sastavu: pisac i izdavač Goran Skrobonja, dramaturg i strip scenarista Zoran Stefanović i režiser Mladen Đorđević, predsednik žirija.

Publika festivala - koji je trajao četiri dana u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke - za najbolji film je izglasala "Prvi maj: Devojački bunar 2" Marka Backovića.

Dobitnici "Koskara" proglašeni su 16. oktobra, na svečanom zatvaranju FSFF-a u Domu omladine Beograda, a statuu "Koskar", kombinaciju elemenata "Oskara" i ljudske lobanje, uručivale su devojke i mladići obučeni u narodne nošnje i maskirani u - zombije.

Osvajači "Koskara" su osim statue dobili i knjige koje je objavila izdavačka kuća "Laguna".

Žiri je u kategoriji priče pohvalio film "Ilijada u svemiru" Mladena Mutavdžića, u kategoriji vizuelnih efekata film "Akamaru Monogatari" Miroslava Kostića a kategoriji ukupnog utiska - "What The Duck" autorske grupe Vomitis Migrenis.

Festival srpskog filma fantastike je ove godine imao dvostruko, "peto i šesto" izdanje, zato što prošle godine nije održan, a i zato što je programe realizovao u saradnji sa dve institucije kulture, Domom omladine Beograda i Jugoslovenskom kinotekom.

Takmičarski, revijalni i tribinski program priređeni su u Domu omladine, dok je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke upriličena retrospektiva hrvatskog filma fantastike 1966-2011, kao specijalni regionalni program. Retrospektivu sa 10 dugometražnih filmova otvorio je zamenik hrvatskog ambasadora u Beogradu Mario Zadro.

Film/TV

"The Exorcist" je najstrašniji film

Kultni film "Isterivač đavola" (The Exorcist) iz 1973. godine proglašen je za najstrašnije horor ostvarenje svih vremena u istraživanju koje je sproveo sajt "Digital spy" povodom Noći veštica (30. oktobar).

Film/TV ponedeljak 31.10. 18:30 Komentara: 5

Nominacije za nagrade Bifa

Triler Tomasa Alfredsona "Šeprtlja, krojač, vojnik, špijun" (Tinker Tailor Soldier Spy ), rađen po istoimenom romanu Džona Le Karea, dobio je sedam nominacija za ovogodišnje britanske nagrade za nezavisne filmove (Bifa), prenosi BBC.

Film/TV ponedeljak 31.10. 17:38 Komentara: 0

Završen peti KRAF

Projekcijom britanskog filma „Glad“, u nedelju, 30. oktobra, završen je peti po redu KRAF (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma).

Film/TV ponedeljak 31.10. 13:02 Komentara: 0

Zečeviću nagrada u Monpeljeu

Reditelj Dejan Zečević nagrađen je specijalnom nagradom žirija za film "Neprijatelj" na 33. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu, saopštila je producentska kuća "Biberče" iz Beograda.

Film/TV ponedeljak 31.10. 08:58 Komentara: 1

Čija je nova "Tesnа kožа"?

Rаdio-televizijа Srbije, "Košutnjаk film" i scenаristа Sinišа Pаvić potpisаli su protokol o sаrаdnji zа snimаnje filmа i TV serije od četiri epizode, pod rаdnim nаslovom "Tesnа kožа".

Film/TV nedelja 30.10. 16:51 Komentara: 5

"Parada je moj najbolji film"

Dugo očekivani film reditelja Srđana Dragojevića "Parada", čija će premijera biti 31. oktobra u Centru "Sava", dobio je pozitivne ocene na današnjoj novinarskoj projekciji, a autor je na potom održanoj konferenciji izjavio da "Paradu" smatra svojim do sada najboljim filmom.

Film/TV petak 28.10. 16:40 Komentara: 27
strana 1 od 53 idi na stranu