"Montevideo" kandidat za Oskara

Film "Montevideo, Bog te video" reditelja Dragana Bjelogrlića, srpski je kandidat za 84. nagradu Američke filmske akademije - Oskar, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2011. godini, saopšteno je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

U konkurenciji je bilo sedam filmova: "Beli lavovi" Lazara Ristovskog, "Beli, beli svet" Olega Novkovića, "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića, "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Tilva Roš" Nikole Ležaića i "Šišanje" Stevana Filipovića.

Kandidat je izabran tajn im glasanjem članova Stručnog odbora Akademija filmske umetnosti i nauke.

Predsednica Stručnog odbora, Radmila Živković, rekla je na konferenciji za novinare da je za "Montevideo" glasalo 12 od 15 članova Odbora, dva glasa je dobio "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, a jedan glas film "Beli, beli svet" Olega Novkovića.

Predsednik Akademije filmske umetnosti Srbije (AFUS), reditelj Goran Paskaljević rekao je da je ove godine kandidat za Oskara proglašen mesec dana pre roka, kako bi producenti imali dovoljno vremena da se pripreme i nađu finansijsku pomoć za izradu kopije na engleskom jeziku i promociju filma u SAD.

Kopija filma "Montevideo, Bog te video" mora da bude dostavljena Američkoj akademiji za film do 1. oktobra.

Direktor projekta "Montevideo, Bog te video" Zvonimir Šimunec rekao je danas novinarima da ne očekuje da će država imati novca da pomogne promociju filma u SAD.

On je dodao da će se potruditi da film bude dostojno predstavljen, da ga pogleda što veći broj članova Američke filmske akademije.

"To je ozbiljna mašinerija, mi nemamo para za tako nešto, ali ćemo pokušati da stvorimo klimu da naš film bude jednako tretiran kao i ostali, pa ako ništa drugo da bar posle mnogo godina srpski film bude u užoj konkurenciji pet ostvarenja", istakao je on.

"Sve posle toga je naučna fantastika, ali verujemo da nismo bez šansi", dodao je Šimunec.

Na pitanje da li očekuje pomoć države za promociju filma u SAD, Šimunec je primetio da nije realno očekivati bilo kakvu pomoć, jer je u toku rebalans budžeta, a sredstava su i onako veoma skromna.

"Potrudićemo se da animiramo ljude koji mogu da utiču na imidž jednog ovakvog filma i planiramo prikazivanja u Čikagu, Klivlendu, Njujorku i Los Anđelesu", dodao je on.

Šimunec je, uz opasku "kada vas Sopot ujede onda se i Holivuda plašite", rekao da je iznenađen izborom i najavio da će dati sve od sebe da predstave ostvarenje na najbolji mogući način.

"Odlazimo sa ozbiljnim ambicijama. Možda zvuči neskromno i nestvarno, ali i kada smo krenuli u ovaj film niko nije očekivao da će se desiti ono što se desilo", istakao je Šimunec.

Član AFUS Petar Volk istakao je da je ove godine od 20 završenih filmova, na osnovu prijava, uslove za kandidaturu za Oskara ispunilo sedam.

U odboru su bili glumica Radmila Živković (predsednica), reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, Milan Jelić i Ljubomir Radičević, filmolozi dr Petar Volk i Božidar Zečević, montažer Jelena Đokić, glumice Dušica Žegarac i Ružica Sokić, masker Stanislava Zarić, direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, kompozitor Kornelije Kovač, glumac Irfan Mensur i kritičar Milan D. Špiček.

Ceremonija dodele nagrade Oskar za najbolja filmska ostvarenja
u prethodnoj godini biće održana 26. februara u Los Anđelesu.

Film/TV

Dva srpska filma u trci za EFA

Filmovi "Beli, beli svet" Olega Novkovića i "Tilva Roš" Nikole Ležaića, ušli su među 40 kandidata za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji evropski film (evropski Oskar).

Film/TV sreda 31.08. 14:06 Komentara: 4

"Miris kiše na Balkanu" u SC-u

Film "Miris kiše na Balkanu" reditelja i producenta Ljubiše Samardžića, nakon brojnih festivala i priznanja, imaće beogradsku premijeru 14. septembra u Sava centru, najavio je distributer "MegaKom film".

Film/TV sreda 31.08. 12:20 Komentara: 0

“Leri Kraun” od danas u bioskopima

Film “Leri Kraun” (Larry Crown) u režiji holivudskog glumca Toma Henksa, koji igra i glavnu ulogu, biće premijerno prikazan večeras, 31. avgusta u “GrebGreb” bioskopu na Adi, najavio je distributer “Tak”.

Film/TV sreda 31.08. 10:54 Komentara: 0

Sve je spremno za 68. Mostru

Projekcijom političke drame "Martovske ide" (The Ides of March) u režiji Džordža Klunija (George Clooney) u Veneciji 31. avgusta svečano počinje 68. Međunarodni filmski festival.

Film/TV utorak 30.08. 14:55 Komentara: 0

Reditelj Etore Skola odlazi penziju

Italijanski režiser Etore Skola, poznat po filmovima „Izuzetan dan“ i „Ružni, prljavi, zli“ najavio je da završava svoju filmsku karijeru, jer više ne može da radi po pravilima savremene filmske industrije, preneli su mediji

Film/TV utorak 30.08. 12:30 Komentara: 0
strana 1 od 58 idi na stranu