Reditelj Etore Skola odlazi penziju

Italijanski režiser Etore Skola, poznat po filmovima „Izuzetan dan“ i „Ružni, prljavi, zli“ najavio je da završava svoju filmsku karijeru, jer više ne može da radi po pravilima savremene filmske industrije, preneli su mediji

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

12:30

Default images

Skola (80), je u intervjuu italijanskom listu „Tempo“ rekao da je previše star da bi nastavio da radi u industriji koju pokreće novac.

„Trebalo je da snimim film sa francuskijm glumcem Žerarom Depardjeom. Sve je bilo spremno, ali sam na kraju odustao, jer nisam želeo to da radim. Nisam želeo da postanem jedna od onih starih dama koja nosi visoke štikle i karmin kako bi i dalje ostale u društvu mladih“, rekao je on.

Skola, koji je zajedno sa Federikom Felinijem, Robertom Roselinijem i Vitoriom de Sikom jedna od zvezda italijanskog filma, rekao je da više nije usklađen sa filmskom industrijom.

„Moje iskustvo u svetu filma više nije kao što je nekada bilo: jednostavno i srećno. Sada su tu neki produkcijski i distribucijski zahtevi koje ne mogu da ispunim“, objasnio je on.

„Meni je ključno da zadržim slobodu izbora, slobodu da odustanem. Počeo sam da igram po pravilima koja mi nisu više dozvoljavala da budem slobodan. Sada tržište bira za vas. Ono je oduvek bilo važan faktor, ali je bilo prostora za autonomiju i producenti su bili spremniji na eksperimente“, dodao je Skola.

Skola je 1974. godine postigao veliki uspeh filmom „Voleli smo se previše“ - slikom posleratne Italije koji je posvetio svom prijatelju De Siki.

Na festivalu u Kanu dobio je nagradu za najbolju režiju za film „Ružni, prljavi i zli“ 1976. godine.

Najpoznatiji je po filmu „Izuzetan dan“ u kome su Sofija Loren i Marčelo Mastrojani glumili domaćicu i njenog komšiju na dan kada Adolf Hitler dolazi u posetu Benitu Musoliniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: