DokuFest: Nagrade za Pismo ocu i CK

Dokumentarni filmovi reditelja iz Srbije, "Pismo ocu" reditelja Srđana Keče i "Cinema Komunisto" Mile Turajlić, osvojili su prve nagrade na jubilarnom, desetom "Dokufestu" u Prizrenu.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.08.2011.

17:54

Default images

Film "Pismo ocu" proglašen je za najbolji dokumentarac s Balkana, dok je dokumentarac Mile Turajlić o usponu i padu nekadašnje jugoslovenske kinematogtrafije, odnosno beogradskog studija "Avala film" osvojio nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje.

Odluku o nagradama doneo je žiri koji su činili Aleksandar Nanau iz Rumunije, Sara Garsija Vilanueva iz Španije i Donald Mošer iz SAD. Film Srđana Keče priča je o životu rediteljevog pokojnog oca, zasnovana na zaboravljenim fotografijama, pismima i kućnim video snimcima iz sedamdesetih godina, u kojoj se ogledaju i strahote ratova na Balkanu devedesetih godina.



U konkurenciji za nagrade Dokufesta u kategoriji filmova s Balkana bili su i dokumentarci "Naša škola" Mone Nikoare, "Mila traži Senidu" Roberta Tomića Zubera i "Selo bez žena" Srđana Šarenca. Jubilarni Dokufest, na kojem je prikazano 180 filmova iz 55 zemalja, završen je 31. jula uručenjem nagrada pobednicima u sedam takmičarskih programa. Među gostima Dokufesta ove godine su bili engleska pevačica i kantautorka PJ Harvey, iranski reditelj Mohsen Mahmalbaf i grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić, koji živi i radi u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: