DokuFest: Nagrade za Pismo ocu i CK

Dokumentarni filmovi reditelja iz Srbije, "Pismo ocu" reditelja Srđana Keče i "Cinema Komunisto" Mile Turajlić, osvojili su prve nagrade na jubilarnom, desetom "Dokufestu" u Prizrenu.

Izvor: Beta
Podeli

Film "Pismo ocu" proglašen je za najbolji dokumentarac s Balkana, dok je dokumentarac Mile Turajlić o usponu i padu nekadašnje jugoslovenske kinematogtrafije, odnosno beogradskog studija "Avala film" osvojio nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje.

Odluku o nagradama doneo je žiri koji su činili Aleksandar Nanau iz Rumunije, Sara Garsija Vilanueva iz Španije i Donald Mošer iz SAD. Film Srđana Keče priča je o životu rediteljevog pokojnog oca, zasnovana na zaboravljenim fotografijama, pismima i kućnim video snimcima iz sedamdesetih godina, u kojoj se ogledaju i strahote ratova na Balkanu devedesetih godina.

U konkurenciji za nagrade Dokufesta u kategoriji filmova s Balkana bili su i dokumentarci "Naša škola" Mone Nikoare, "Mila traži Senidu" Roberta Tomića Zubera i "Selo bez žena" Srđana Šarenca. Jubilarni Dokufest, na kojem je prikazano 180 filmova iz 55 zemalja, završen je 31. jula uručenjem nagrada pobednicima u sedam takmičarskih programa. Među gostima Dokufesta ove godine su bili engleska pevačica i kantautorka PJ Harvey, iranski reditelj Mohsen Mahmalbaf i grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić, koji živi i radi u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu