Mitićev film besplatno na internetu

Satirični dokumentarni film Borisa Mitića „Doviđenja, kako ste?“ biće dostupan na internetu od 1. maja u specijalnom „D Š D“ (Daj šta daš) izdanju, saopštila je beogradska producentska kuća „Dribbling Pictures“.

Izvor: Beta
Podeli

„Doviđenja, kako ste?“ predstavlja, kako je kazao Mitić, jedan specifičan, fajterski, inspirativni, satirični pogled na svet, kombinujući atraktivne srpske aforizme, naraciju Nebojše Glogovca i gotovo petsto „satiričnih dokumentarnih kadrova“, snimljenih tokom četiri godine duž pedeset hiljada kilometara sporednih puteva Srbije i Republike Srpske.

Mitić, čiji je prvenac „Pretty Dyana“ postigao veliki uspeh na Balkanu, izjavio je da je neovlašćeno preuzimanje autorskih dela neizbežno i da u odsustvu komercijalne perspektive kakvu-takvu satisfakciju još uvek može da pruži jedino kodeks gledaoca koji poštuje autorsko delo.

„Televizijsko i DVD tržište za dokumentarne filmove kod nas ne postoji, ma koliko oni bili uspešni ili popularni. Umesto da poklonim film bezobraznim televizijama, pokloniću ga narodu, pa kome se svidi može da ne vrati praznu tepsiju. Pitanje je i retoričko, čega imate viška u životu, i hipotetičko, daćete ako hoćete i ako se ikada sretnemo", nobjasnio je Mitić.

Na ovaj subverzivno-filozofski gest „Dribbling Pictures“ odlučio se baš na Praznik rada, u satiričnom duhu filma.

„Doviđenja, kako ste?“ snimljen je uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Grada Beograda, u koprodukciji sa televizijama ARTE, MDR, SVT i YLE, a emitovalo ga je ukupno deset evropskih televizijskih kanala. Film je obišao više od osamdeset festivala na pet kontinenata, osvojivši jedanaest nagrada.

Boris Mitić trenutno priprema snimanje novog dokumentarca čija će tema, kako je autor ranije najavio, biti Ništa.

„D Š D“ ili „Daj Šta Daš“ je originalan format koji podrazumeva besplatno preuzimanje ili gledanje na internetu, uz napomenu da su gledaoci kojima se film dopadne slobodni da uzvrate autoru „bilo čime čega imaju viška u životu (sira, rakije, igračaka, inspiracije, zanata, vremena...)“, saopštili su producenti.

strana 1 od 68 idi na stranu