Sovjetski filmski klasici na YT

Moskovska filmska kompanija Mosfilm iz koje su izašli neki od klasika sovjetskog filma saopštila je da će nekoliko desetina njenih najpoznatijih filmova biti dostupno preko Internet sajta YouTube.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako prenosi AFP, ugovorom između Mosfilma i Youtubea je predviđeno da će 50 filmova koji imaju legendarni status u Rusiji, ali su malo poznati u svetu, prvi put biti predstavljeni široj publici. Filmovi će biti postavljani na sajt sa titlovima i Mosfilm planira da izbaci pet filmova svake nedelje, što znači da bi do kraja godine oko 200 filmova trebalo da bude dostupno na sajtu.

Među filmovima koji se mogu naći na Jutjubu su "Ivan Vasiljevič menja zanimanje", komedija iz 1973. godine u kojoj sovjetski inženjer greškom pošalje cara Ivana Groznog u modernu Moskvu, kao i "Belo sunce pustinje" iz 1969. godine, film čija se radnja dešava u centralnoj Aziji i koji i dalje kosmonauti gledaju pre poletanja.

Zainteresovani će moći da pogledaju i omiljeni Staljinov film "Volga, Volga", kao i "Ogledalo" Andeja Tarkovskog.

"Nama je projekat sa Jutjubom veoma važan i interesantan", rekao je direktor Mosfilma, Karen Šahnazarov. "Cij je da gledaocima damo mogućnost da legalno gledaju video materijal i sprečimo ilegalnu upotrebu naših filmova", rekao je on i dodao da je to moguće zahvajujući kapacitetu Jutjuba da blokira piratski sadržaj.

Mosfilm korene vuče iz 1920-ih godina i ranih dana filma. Ime je dobio 1935. godine i dalje koristi kao logo čuvenu sovjetsku skulpturu "Radnika i seljanke".

Film/TV

Mitićev film besplatno na internetu

Satirični dokumentarni film Borisa Mitića „Doviđenja, kako ste?“ biće dostupan na internetu od 1. maja u specijalnom „D Š D“ (Daj šta daš) izdanju, saopštila je beogradska producentska kuća „Dribbling Pictures“.

Film/TV subota 30.04. 13:06 Komentara: 4

"Mila traži Senidu" na Beldocs-u

Nagrađivani dokumentarac „Mila traži Senidu“ urednika i novinara HRT-a Roberta Tomića Zubera, biće prikazan 7. maja (20h) u Domu omladine Beograda, u okviru Festivala dokumentarnog filma „Beldocs“.

Film/TV petak 29.04. 16:21 Komentara: 0

Stiže spas za "Avala film"?

U našem najstarijem filmskom preduzeću "Avala filmu" očekuju da ih Vlada Srbije izuzme iz stečaja, a u međuvremenu rade na novim projektima, sa inostranim partnerima iz Australije.

Film/TV petak 29.04. 09:39 Komentara: 9

Kusturica: Nisam bio kurir DB-a

Režiser Emir Kusturica negirao je pisanja nekih medija da je svojevremeno bio kurir između Službe državne bezbednosti i crnogorskog kriminalca Veska Vukotića, istakavši da će takve kvalifikacije dobiti epilog na sudu.

Film/TV četvrtak 28.04. 16:51 Komentara: 93

TV serija po romanu "Firma"

Kompanije "Entertainment one" i "Sony pictures television" potpisale su ugovor o snimanju TV serije koja će biti zasnovana na bestseleru Džona Grišama "Firma",

Film/TV četvrtak 28.04. 16:45 Komentara: 0
strana 1 od 68 idi na stranu