"Mila traži Senidu" na Beldocs-u

Nagrađivani dokumentarac „Mila traži Senidu“ urednika i novinara HRT-a Roberta Tomića Zubera, biće prikazan 7. maja (20h) u Domu omladine Beograda, u okviru Festivala dokumentarnog filma „Beldocs“.

Izvor: PR
Podeli

Reč je o sudbini devojčice Mile Janković koja je odrasla u hraniteljskoj porodici u Beogradu i u dečjem domu Kamenica. Njena priča obišla je regiju a putem CNN-a i svet kada se saznalo kako je ona zapravo Senida Bećirović. Nju je, kao jednogodišnju devojčicu, srpski vojnik uzeo iz kolevke u selu Caparde (BIH), nakon što su srpske snage ušle u selo.

Film je potresan prikaz drame mlade Mile/Senide i prati njenu potragu za stvarnim identitetom, novom porodicom, kao i nerešene porodične odnose, te istražuje posledice krvavog rata u BiH.

Dan posle prikazivanja na „Beldocs-u“, o filmu će se 8. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju održati okrugli sto o ovom potresnom dokumentarcu.

Zuberov film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu gde je osvojio Human Rights Award, a nedavno je prikazan i na prestižnom „Dok Leipzig-u“ u Nemačkoj. Kritičari su izjavili da je reč o potresnom i emotivnom filmu. „S novinarskim nervom, redatelj nastavlja potragu za istinom, započetu u svom prethodnom filmu, samo sada ne u osobnom životu, nego u životu mlade djevojke koja postaje i ostaje žrtva rata“, izjavila je Rada Šešić, selektorka Sarajevo Film Festivala,

Ostvarenje „Mila traži Senidu“ nastalo je u koprodukciji HRT- a , i produkcijskih kuća „Maxima film“ iz Zagreba, „Baš čelik“ iz Beograda i „Pro.ba“ iz Sarajeva.

strana 1 od 68 idi na stranu