Cinema komunisto premijerno u SAD-u

Dokumentarni film "Cinema komunisto" beogradske autorke Mile Turajlić, premijerno će biti prikazan u SAD, 21. aprila u takmičarskoj selekciji Trajbeka film festivala u Njujorku.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 20.04.2011.

18:05

Default images

Autorka filma Mila Turajlić kao i montažerka Aleksandra Milovanović će u Njujorku prisustovati premijeri i dodatnim projekcijama filma, i imaće priliku da upoznaju publiku sa trenutnom situacijom u Avala Filmu.

Film "Cinema komunisto" je do sada uspešno prikazan na nekoliko evropskih festivala, a nagrađen je na festivalima u Trstu, na Kipru i nedavno u Rio de Žaneiru.

"Cinema komunisto" će posle ovog festivala u Njujorku biti prikazan na Međunarodnom festivalu u San Francisku i na Festivalu dokumentarnog filma "Hot Docs" u Torontu.

Ostvarenje Mile Turajlić je privukao veilku pažnju američkih medija, a jedan od najprestižnijih internet portala za nezavisne autorske filmove "Indiewire" svrstao je "Cinema komunisto" u 10 filmova na ovogodišnjem Trajbeka festivalu koji se nikako ne smeju propustiti, dok ga je dnevni list Vol strit žurnal uvrstio u pet filmova sa festivala koje preporučuju svojim čitaocima.

Film Mile Turajlić, koji je premijerno u Beogradu prikazan na otvaranju Sedmog festivala dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" u Sava Centru istražuje nastanak jugoslovenskog "Holivuda Istoka", zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu.

Ostvarenje "Cinema komunisto" podržali su neki od najprestižnijih evropskih programa za podršku dokumentarnim filmovima, kao što su "Discovery Campus Masterschool" (Nemačka), "ARCHIDOC" (Francuska), "IDFAcademy" (Holandija).

Prvi srpski film prikazan u glavnom takmičarskom programu festivala Trajbeka bio je 2009. godine “Tamo i ovde”, beogradskog reditelja i scenariste Darka Lungulova, koji je dobio i nagradu za najbolji igrani film o Njujorku.

Festival Trajbeka, čiji je suosnivač Robert De Niro, ove godine se održava deseti put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: