"Sopranos" najbolja dramska serija

U izboru tv kritičara engleskog "Gardijana" za najbolju dramsku seriju, "Porodica Soprano" (The Sopranos) odnela je ubedljivu pobedu ispred "Povratka u Brajdshed" (Brideshed revisited) i "Naših prijatelja sa severa" (Our friends in the North).

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

14:04

Default images

Serijal o mafijašima iz Džersija američkog režisera i producenta Dejvida Čejza (David Chase) ocenjen je kao "originalna, privlačna i osećajna priča o porodičnim vrednostima."

Na drugom mestu "Gardijanove" (The Guardian) liste nalazi se čuvena i višestruko nagrađivana ekranizacija romana Ivilin Vo (Evelyn Waugh) "Povratak u Brajdshed" koja je osamdesetih godina prošlog veka doživela veliki uspeh i na našim prostorima.

Od drugih serija koje smo imali prilike da pratimo na domaćim tv kanalima najbolje se kotiraju "Momci sa Menhetna" (Mad men) na četvrtom, "Zapadno krilo" (West wing) na jedanaestom i kultni "Tvin piks" (Twin peaks) Dejvida Linča na dvanaestom mestu, dok se ,kod nas veoma popularni, "Dosije X" (The X-files) našao tek na četrdeset četvtom mestu.

Da popularnost i prethodna priznanja nisu bili odlučujući kriterijumi za ulazak na listu najboljih 50 svedoči izostanak vrlo gledanih i cenjenih naslova kao što su "Dinastija", "Odeljenje za ubistva" i "Put za Ejnvoli" (Dynasty, Homicide, Road to Avonlea).

U izboru za 50 najboljih dramskih serija u konkurenciji su bile su isključivo dramske serije sa engleskog govornog područja, a primetno je da su favorizovani britanski serijali poput "A Very Peculiar Practice", "Talking Heads", "The Singing Detectiv", "Oranges Are Not the Only Fruit" i "Boys From the Blackstuff".



1. The Sopranos
2. Brideshead Revisited
3. Our Friends in the North
4. Mad Men
5. A Very Peculiar Practice
6. Talking Heads
7. The Singing Detective
8. Oranges Are Not the Only Fruit
9. State of Play
10. Boys From the Blackstuff
11. The West Wing
12. Twin Peaks
13. Queer as Folk
14. The Wire
15. Six Feet Under
16. How Do You Want Me?
17. Smiley's People
18. House of Cards
19. Prime Suspect
20. Bodies

Kompletnu listu najboljih 50 dramskih serija prema izboru Gardijana pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: