Kusturica predstavio Andrićev grad

Projekat izgradnje Kamengrada, koji će koštati između između 10 i 12.5 miliona evra predstavljen je 28. februara u Domu kulture u Višegradu, uz video-simulaciju kretanja ulicama budućeg grada od kamena.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:25

Default images

Kamengrad će biti izgrađen za potrebe snimanja filma reditelja Emira Kusturice „Na Drini ćuprija“, prema romanu nobelovca Ive Andrića.

Kusturica je rekao da će Kamengrad ili „Andrićev grad" biti izgrađen na ušću Rzava u Drinu, u blizini mosta Mehmed paše Sokolovića, te da će se u njemu zbijeno i zgusnuto uskladištiti i usidriti literalne i istorijske misli.

„Sagradićemo grad koji će izgledati kao da je napravljen pre četristo godina, a zbog stalnih turbulencija na ovim prostorima, smena vlasti, rušenja i obnavljanja Višegrada, on će biti predstavljen kao da mu se svakih pola veka nešto događalo i to ostalo na njegovim zidinama“, rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, Kamengrad će biti mešavina stilova turske imperije, Austro-Ugarske monarhije i posebnog grčko-srpskog neoklasicizma.

Ovaj grad prostiraće se na 14.000 metara kvadratnih i imaće više od 50 kamenih kuća, crkvu, zgradu opštine, hotele, pozorište, dućane, pijace, mehane i mini pristalište za brodove.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada RS i opština Višegrad finansijski podržati izgradnju Kamengrada, ali da će najveći deo troškova snositi sam Kusturica.

„U realizaciju ovog kapitalnog projekta uključićemo sve značajne subjekte u RS, kao što su Elektroprivreda RS, Šume Srpske, građevinsku operativu, a interes za izgradnju Kamengrada izrazio je i predsednik Srbije Boris Tadić", rekao je Dodik.

Radovi na izgradnji Kamengrada trebalo bi svečano da počnu 28. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: