Film koji je imao šanse da ne uspe

Film "Kraljev govor", dobitnik ovogodišnjeg Oskara za najbolji film, imao je sve šanse da ne uspe: nekoliko producenata ga je odbilo, nastao je usred svetske finansijske krize a tema mu je intimistička priča o monarhu koji pokušava da pobedi mucanje.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

12:28

Default images

Uprkos tome, "Kraljev govor" je u pohod na nagrade krenuo na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gde je dobio nagradu publike, potom je dobio nagradu američkog udruženja producenata, sedam nagrada britanske filmske akademije (BAFTA) i sada ukupno četiri Oskara.

Film, čiji je glavni junak kralj Džordž Šesti, otac sadašnje kraljice Elizabete Druge, doneo je Oskara i Kolinu Firtu koji je za istu rolu dobio i Zlatni globus i nagradu BAFTA.

"Kraljev govor" u režiji Toma Hupera - takođe ovenčanog Oskarom - prikazuje se od novembra u više od 30 zemalja i do sada je u svetu zaradio oko 210 miliona dolara, od čega 106 miliona u SAD.

U britanskoj štampi, koja piše o "najvećem uspehu nezavisnog filma" u Velikoj Britaniji, vlasnici bioskopskih sala svedoče o povratku gledalaca koji godinama nisu išli u bioskop, a koje fascinira priča o intimnoj borbi vladara da pobedi samog sebe.

"Britanci - kao i Amerikanci - vole priče o kraljevskoj porodici i ljudi su zadovoljni kad otkriju taj delić istorije za koji mnogi od njih nisu znali", ispričao je Gari, londonski frizer posle gledanja filma.

"Kraljev govor", uprkos skromnom budžetu od osam miliona funti (9,5 miliona evra), ipak je postigao veliki uspeh, pre svega zahvaljujući Kolinu Firtu u ulozi mlađeg brata koji mora da preuzme presto posle bratovljeve abdikacije uoči Drugog svetskog rata.
Foto: Beta
Džordž Šesti, u krugu porodice zvani Berti, strepi da neće uspeti da ispunjava kraljevske dužnosti, pogotovo zbog mane koja mu svaki javni nastup čini pravim mučenjem.

Firt je "sve `skinuo': strah, trenutak u kojem čovek guta pljuvačku, usta su mu suva, napetost je nepodnošljiva, osećaj da se vilica i grlo koče", objašnjava za „Guardian“ Kit Ostin koji je nekada takođe mucao. Ostin takođe pozdravlja ostvarenje u kojem mucanje nije samo podsticaj za izazivanje smeha.

"Kraljev govor" je i priča o prijateljstvu dva muškarca iz dva potpuno različita sveta, monarha i njegovog terapeuta, specijaliste za govor koji ne leči klasičnim metodama i uspeva da kralja oslobodi od hendikepa.

"Upravo u toj humanosti leži veličina tog filma", piše „Daily Telegraph“.

U romantični aspekt filma može se uvrstiti i priča o Dejvidu Sajdleru, autoru scenarija koji se inspirisao sopstvenim iskustvom iz detinjstva kad je mucao i koji je morao da sačeka 25 godina pre nego što je priča preneta na filmsko platno.

Sajdler je, naime, tražio dozvolu za snimanje od Kraljice-majke, supruge Džordža Šestog, a ova mu je odgovorila: "Molim Vas, ne dok sam ja živa". Živela je do 102. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: