"Kraljev govor" najbolji film!

83. dodela Oskara prošla je u znaku filma Toma Hupera "Kraljev govor" koji je osvojio četiri pozlaćene statue u prestižnim kategorijama: originalni scenario, režija, glavna muška uloga i najbolji film.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

05:13

Default images

Četiri nagrade Američke filmske akademije osvojio je i "Početak" (za kameru, montažu i miks zvuka i vizuelne efekte), "Društvena mreža" osvojila je tri - za adaptirani scenario, originalnu muziku i montažu, dok je "Alisa u Zemlji čuda" osvojila dve nagrade - za kostim i scenografiju, isto koliko i "Toy Story 3" koji je priznanja dobio za najbolji animirani film i originalnu pesmu.

Od dvanaest nominacija "Kraljev govor" osvojio je četiri ključna Oskara, a najveći "gubitnik" ovo godine je "Čovek zvani hrabrost" braće Koen, koji posle deset nominacija nije osvojio nijedno priznanje.

Iako je sam dolazak filmskih i TV zvezda, starleta i ostalih poznatih ličnosti na crveni tepih počeo još oko ponoći, zvanični deo ceremonije počeo je tek 150 minuta kasnije.

U "Kodakovoj" dvorani u Los Anđelesu voditelji programa bili su glumci En Hatavej i Džejms Franko i to kao prvi ne-komičari koji su imali tu čast još od 1986. godine, kada je u ulozi domaćina bio Pol Hogan. Tokom šou-programa voditelji su promenili svoju garderobu ne manje od pet puta, a predstavili su se kao sposobni pevači i plesači i značajno manje uspešno kao zabavljači.

Posle skeča u kojem su Hatavejova i Franko "prošetali" kroz filmove u konkurenciji za Oskara (gde su povremeno "uskakali" Alek Boldvin i Morgan Frimen) i uz pomoć "Povratka u budućnost" počela je dodela nagrada.
Natali Portman Oskar za glavnu žensku ulogu (Foto: Beta)
Prvi prezenter bio je Tom Hanks koji je Oskare uručio za najbolju scenografiju (Robert Stromberg i Karen O'Hara za "Alisu u Zemlji čuda") i za kameru (Voli Pfister - "Početak"). Prezenter za najbolju sporednu žensku ulogu bio je legendarni Kirk Daglas, a on je sreću doneo Melisi Lio za ulogu u filmu "Borac".

Mila Kunis i Džastin Timberlejk uručili su priznanje za najbolje animirane filmove. Džastin je "priznao" da je on Benksi, a onda je nagradu za kratki film uručio Šonu Tenu i Endrjuu Rumanu za "The Lost Thing", dok je za najbolji dugometražni nagrađen Li Ankrič za "Toy Story 3".

Havijer Bardem i Džoš Brolin uručili su nagradu za najbolji adaptirani scenario Aronu Sorkinu za "Društvenu mrežu", dok je priznanje za najbolji originalni scenario dobio Dejvid Sajdler za "Kraljev govor"

Rasel Brend i Helen Miren - inače partneri u rimejku "Artura" - dodelili su nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja ("najbolji strani film") i to danskom "In a Better World" rediteljke Suzan Bir.



Ris Viderspun - filmska Džun Karter Keš - Oskara je dodelila u katogoriji najbolja muška sporedna uloga, gde je statuu osvojio Kristijan Bejl za ulogu u "Borcu". Australijske zvezde, Hju Džekmen i Nikol Kidman, uručile su nagradu za najbolju originalnu muziku - slavili su Trent Reznor i Atikus Ros ("Društvena mreža").

Skarlet Johanson (u značajno providnoj D&G bordo haljini sa golim leđima) i Metju Mekonahi dodeljivali su nagrade za miks zvuka - za rad na filmu "Početak" priznanje su dobili Lora Hiršberg, Geri Ej. Rico i Ed Novik, kao i za montažu zvuka gde je pobedio Ričard King - takođe za "Početak".

Nagradu za najbolju filmsku šminku uručila je Kejt Blančet, a pozlaćenog kipa dobila je ekipa koja je radila na filmu "Wolfman" - Rik Bejker i Dejv Elsi. Najbolji kostim imao je film "Alisa u Zemlji čuda" a za to je bila zaslužna Kolin Atvud.

Džejk Džilenhol i Ejmi Adams uručili su Oskara za najbolji kratki dokumentarni film "Strangers No More" Karen Gudman i Kirka Sajmona, dok je za kratki igrani film priznanje dobio Luk Metini za "God of Love". Opra Vinfri uručila je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film Čarlsu Fergusonu i Odri Mars za "Inside Job".

Robert Dauni Junior i Džad Lou nadmudrivali su se u predigri dodele nagrade za specijalne vizuelne efekte, gde je pobedu odneo "Početak" i tim koji su činili Pol Franklin, Kris Korbould, Endrju Lokli i Piter Beb. Za montažu slike nagrađeni su Angus Vol i Kirk Bakster za "Društvenu mrežu".

Dženifer Hadson proglasila je pobednika u konkurenciji najbolje originalne pesme - a Oskara je dobio Rendi Njuman (kome je ovo drugo priznanje i dvadeseta nominacija) za pesmu "We Belong Together" iz filma "Toy Story 3".



Hilari Svonk i Ketrin Bigelou proglasile su pobednika u konkurenciji najboljeg reditelja, gde je trijumfovao Tom Huper i "Kraljev govor".

Oskara za najbolju žensku ulogu uručio je Džef "The Dude" Bridžis, koji je i sam ove godine bio u konkurenciji za nagradu za glavnu mušku ulogu u kojoj ponavlja ulogu besmrtnog Džona "The Duke" Vejna. Najbolja glumica je Natali Portman za ulogu u filmu "Crni labud". Sandra Bulok Oskarom je nagradila najboljeg glumca u glavnoj ulozi, a to je Kolin Firt koji je "oživeo" Džordža VI u filmu "Kraljev govor". Recenzije filmova u kojima su igrali glumci nagrađeni Oskarima - Natali Portman i Kolin Firt - pročitajte ovde.

Nagradu za najbolji film "Kraljevom govoru" uručio je Stiven Spilberg za kraj holivudske svečanosti.
Kristijan Bejl, Natali Portman, Melisa Lio i Kolin Firt (Foto: Beta)
SVE NAGRADE NA 83. DODELI OSKARA

1. SCENOGRAFIJA: Robert Stromberg i Karen O'Hara "Alisa u Zemlji čuda"
2. KAMERA: Voli Pfister "Početak"
3. SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: Melisa Lio "Borac"
4. KRATKI ANIMIRANI FILM: Šon Ten i Endrju Ruman "The Lost Thing"
5. DUGOMETAŽNI ANIMIRANI FILM: Li Ankrič "Toy Story 3"
6. ADAPTIRANI SCENARIO: Aron Sorkin "Društvena mreža"
7. ORIGINALNI SCENARIO: Dejvid Sajdler "Kraljev govor"
8. STRANI FILM: "In A Better World" rediteljke Suzan Bir (Danska)
9. SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Kristijan Bejl "Borac"
10. ORIGINALNA MUZIKA: Trent Reznor i Atikus Ros "Društvena mreža"
11. MIKS ZVUKA: Lora Hiršberg, Geri Ej. Rico i Ed Novik "Početak"
12. MONTAŽA ZVUKA: Ričard King "Početak"
13. ŠMINKA: Rik Bejker i Dejv Elsi "Wolfman"
14. KOSTIM: Kolin Atvud "Alisa u Zemlji čuda"
15. KRATKI DOKUMENTARNI FILM: Karen Gudman i Kirk Sajmon "Strangers No More"
16. KRATKI IGRANI FILM: Luk Metini "God of Love"
17. DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: Čarls Ferguson i Odri Mars "Inside Job"
18. VIZUELNI EFEKTI: Pol Franklin, Kris Korbould, Endrju Lokli i Piter Beb "Početak"
19. MONTAŽA: Angus Vol i Kirk Bakster "Društvena mreža"
20. ORIGINALNA PESMA: Rendi Njuman - "We Belong Together" "Toy Story 3"
21. REŽIJA: Tom Huper "Kraljev govor"
22. GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Natali Portman "Crni labud"
23. GLAVNA MUŠKA ULOGA: Kolin Firt "Kraljev govor"
24. NAJBOLJI FILM: "Kraljev govor"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: