Još filmova sačuvano za pokolenja

„Imperija uzvraća udarac“, „Malkolm X“ i „Groznica subotnje večeri“ samo su neki od filmova koji će biti sačuvani u Nacionalnom registru filmova, u sklopu Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.12.2010.

17:19

Default images

Za arhiviranje u američkom filmskom reigstru odabrani su i vestern „Kockar i bludnica“ Roberta Altmana, komedija „Pink Panter“ Blejka Edvardsa i prvi dugometražni film Elije Kazana „Jedno drvo raste u Bruklinu“ iz 1945, preneo je 28. decembra BBC,

„Nacionalni filmski registar podseća javnost da očuvanje našeg kinematografskog stvaralaštva mora biti prioritet, budući da je oko polovina filmova proizvedenih pre 1950. kao i 90 odsto onih koji su snimljeni pre 1920. zauvek izgubljenio za buduća pokolenja“, kazao je upravnik Kongresne biblioteke Džejms H. Bilington.

Sačuvani će biti i horor hit „Isterivač đavola“ i film o aferi Votergejt „Svi predsednikovi ljudi“.

U saradnji sa filmskim studijima, Kongresna biblioteka se stara da originali filmova budu propisno sačuvani, a zahteva i jednu kopiju za svoj „trezor“. Svake godine u registar se uvodi 25 filmskih ostvarenja. To ne moraju da budu „najbolji“ američki filmovi već ostvarenja od trajnog značaja za američku kulturu.

Američki Kongres je Nacionalni filmski registar osnovao 1989. i u njemu se danas čuvaju kopije 550 filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: