U čast Danila Bate Stojkovića

Spomen ploča glumcu Danilu Bati Stojkoviću (1934-2002) otkrivena je 11. avgusta na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, gde je u toku Festival filmskog scenarija.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

10:44

Default images

Reljefni portret Danila Bate Stojkovića otkriven je u sklopu dvodnevne manifestacije posvećene tom glumcu, koja se ove godine održava prvi put, na inicijativu njegovih kolega i prijatelja iz Vrnjačke Banje, u koju je rado dolazio sa suprugom Olgom.

Spomen-ploča delo je akademskog vajara Dragiše Obradovića, a otkrile su je Stojkovićeve kolege, glumci Milorad Mandić Manda, Branimir Brstina, Milan Caci Mihailović i Ljiljana Dragutinović.

Milan Caci Mihailović, koji je Stojkovića upoznao 1972. godine u "Ateljeu 212", rekao je na svečanosti da je kod njegovog starijeg kolege posebno fascinantno bilo to što nikada nije otkazivao predstave, čak ni u najtežim životnim situacijama.

Jednu od poslednjih predstava, "Korešpodenciju", Danilo Bata Stojković odigrao je 5. februara 2002. godine na sceni "Ateljea 212", kada je već bio teško bolestan, rekao je Mihailović.

Osnivač manifestacije Nikola Džamić i predsednik opštine Vrnjačka Banja Zoran Seizović rekli su da se nadaju da će taj program postati tradicionalan i da će doprineti pamćenju lika i dela uglednog srpskog glumca.

U sklopu manifestacije, u restoranu "Srbija" u Vrnjačkoj Banji tokom dva dana glumci su pripremali specijalitete koje je voleo da jede Stojković.

Danilo Bata Stojković voleo je da dolazi u Vrnjačku Banju i da posećuje brojne kafane u tom mestu, a među njegovim omiljenim specijalitetima bili su čorbast pasulj i svadbarski kupus, teleći repovi, svinjsko i jagnjeće pečenje, gočki sir, ljute papričice.

Letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji od ove godine nosi ime Danila Bate Stojkovića, a u tom otvorenom bioskopu prikazan je i dokumentarni film o njegovom životu i radu pod nazivom "Istinski i strašno", u režiji Milana Nikodijevića.

Danilo Bata Stojković rođen je 1934. godine u Beogradu, a glumom je počeo da se bavi još tokom gimnazije.

Ostvario je niz nezaboravnih uloga u predstavama "Profesionalac", "Klaustrofobična komedija", "Diplomci", u filmovima "Balkanski špijun", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Varljivo leto", "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" i mnogim drugim.

Poslednju predstavu, "Profesionalac", igrao je 13. februara 2002. godine, na sceni Zvezdara teatra u Beogradu, samo za glumce Slovenskog narodnog gledališča, koji su u Beogradu gostovali osam dana.

Ovogodišnji, 34. festival otvoren je 10. avgusta uveče na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, premijernom projekcijom filma "Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića.

Za glavne festivalske nagrade takmičiće se sedam domaćih filmova, a od ove godine publika će biti u prilici da pogleda i poseban program filmova balkanskih reditelja "Preko plota", kao i tradicionalni program studentskih ostvarenja "Mladi lavovi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: