Počinje “Dokufest"u Prizrenu

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma "Dokufest", na kome će biti prikazano više od 150 filmova iz 34 zemlje,počinje 31. jula u Prizrenu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

13:17

Default images

Na sajtu "Dokufesta" se navodi da će na festivalu biti prikazano preko 150 filmova, koji su odabrani među 1.300 prijavljenih u pet takmičarskih i nekoliko specijalnih programa.

Tokom festivala koji traje do 7. avgusta biće održane retrospektive filmova novosadskog reditelja Želimira Žilnika i filipinskog Khavna de la Cruza, kao i omaž nedavno preminulom glumcu Bekimu Fehmiuu, koji je deo života proveo u Prizrenu.

U čast Fehmiua, koji je preminuo sredinom juna u Beogradu, na otvaranju "Dokufesta" biće prikazan film "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, dobitnika specijalne nagrade žirija u Kanu 1967. godine.

U okviru "Dokufesta" će biti organizovan i program za decu i mlade, kao i sekcije posvećene Avganistanu, finskim dokumentarcima i kratkim filmovima, kao i megalopolisima i ujedinjenoj Evropi, a biće prikazan i izbor kratkih filmova iz programa festivala Oberhauzen, kao i dokumentarnih sa festivala "DocumentarIst" u Istanbulu.

Takmičarski program dokumentaraca sa Balkana obuhvata desetak filmova, među kojima su "1717 Kilometers of Summer" Jurija Medena, bugarski "Konkretni faraoni" Jordana Todorova, grčki "Bilo jednom" Eleni Varmazi, "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest" Željka Mirkovića.

Balkanski takmičarski program obuhvata i turski film "Married to the Camera" Doga Kilcioglua, "Čuvar" Antonete Kastrati sa Kosova, "Sevdah" Marine Andree Skop i "Tobacco Girl" Biljane Garvanlieve.

Najbolji film u balkanskoj konkurenciji proglasiće žiri koji čine Emel Čelebi iz Turske, Michael Palmieri iz SAD i Sisi Korhonen iz Finske.

Među filmovima u međunarodnom takmičarskom programu su "The Oath" Laure Poitras o sudbini zatvorenika Gvantanama, izraelski "A Film Unfinished" Jael Hersonski o istini iza jednog od najmisterioznijih nacističkih propagandnih filmova, koji je snimljen u varšavskom getu, švajcarski autobiografski "Beyond This Place" Kalea La Bele i "Space Tourist" Kristiana Fraja.

Žiri za međunarodni program dokumentarnih filmova čine Doug Blok, Aj Šnak i Pamela Konn (SAD), Sonja Henrici (Škotska) i Adriatik Keljmendi sa Kosova.

Na festivalu će biti prikazani i kratki filmovi iz Grčke, Danske, Francuske, Albanije, Rumunije, Norveške, Malezije, Britanije, Poljske, Švedske, Češke, Španije, Belgije, Hrvatske, Italije, sa Novog Zelanda,a o najboljem kratkom filmu će odlučiti žiri koji čine Kavn de la Kruz sa Filipina, Andamion Murataj (SAD) i Elizabet Sjastad (Norveška).

Poseban takmičarski program biće posvećen filmovima sa Kosova, a zasebnu selekciju čine i filmovi koji se bave ekološkim problemima.

"Dokufest" će predstaviti i nekoliko specijalnih programa, uključujući "Pogled iz sveta", "Brendiranje Kosova", "Brzi gradovi" i "Evropa preko plota", u okviru kojeg će biti prikazan istoimeni film Želimira Žilnika koji istražuje posledice Šengenskog sporazuma na život na mađarsko-srpskoj granici u periodu od leta 2004. do proleća 2005. godine.

Osim nagrada u pet takmičarskih kategorija, na "Dokufestu" će biti dodeljena i nagrada publike, kao i nagrada za ljudska prava, te nagrada za najboljeg mladog autora u konkurenciji dokumentaraca sa Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: