Propeler Motovuna za "Oktobar"

Svečanom dodelom nagrada u Motovunu je završeno 12. izdanje "Motovun film festivala", a peruanski film "October" reditelja Daniela i Diega Vege dobitnik je glavne nagrade, "Propelera Motovuna".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

10:54

Default images

"Oktobar" je nagradu dobio "za emocionalnu i sugestivnu sliku ljudskih odnosa i gorkosti života izloženu čistim filmskim jezikom", stoji u objašnjenju stručnog žirija. U međunarodnom žiriju ove su godine bili slovenski reditelj Karpo Godina (predsednik), hrvatska glumica Nataša Dorčić i slovački reditelj Dušan Trančik.

Posebno priznanje dodeljeno je italijansko-nemačko-švajcarskom filmu "The four times" reditelja Michelangela Frammartina.

Nagrada "Bauer" za film godine u regiji u konkurenciji zemalja bivše Jugoslavije dodeljena je hrvatskom filmu "Crnci", reditelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića, a nagrada "Motovun online" za kratke filmove pripala je švajcarsko-nemačkom filmu "Balls", reditelja Chrisa Niemeyera.

Nagrada međunarodnog žirija filmskih kritičara Fipresci pripala je filmu "The Four Times", a "Nepotkupljiva nagrada", koja se dodeljuje u saradnji s organizacijom "Transpareny International" kao nagrada za najbolji film koji se bavi problematikom ljudskih prava, pripala je francuskom filmu "In the beginning" reditelja Xaviera Giannolija.

Od ponedeljka do petka na Motovunu su prikazana 94 filma. Zemlja partner bila je Slovenija pa je stoga svaki dan u bioskopu "Bauer" prikazano jedno od ponajboljih ostvarenja slovenačke kinematografije.

Nagradu "50 godina", koja se dodeljuje za više od pola veka rada na filmu, ove će godine primiti kaskader Ivo Krištof, koji je radio na mnogim filmovima, od Winnetoua i Bitke na Neretvi do Gladijatora.

Među gostima festivala je Terry Jones, nekadašnji član "Letećeg cirkusa Montyja Pythona". Stigli su i laureat priznanja "Motovun Maverick Award", kojim se slavi neukalupljenost, rock dokumentarista Julien Temple, proslavljen filmovima o grupama Sex Pistols i Clash, i scenarista Razvan Radulescu, predvodnik rumunskog novog talasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: