Najavljen Festival filma na Paliću

Festival evropskog filma Palić 2010. biće održan od 17. do 23. jula na više lokacija u Paliću i Subotici, najavio je organizator - Otvoreni univerzitet iz Subotice

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.05.2010.

23:34

Default images

U svom 17. izdanju festival će ponuditi devet selekcija - Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eko Doks, Dečiji program, Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka" i ERSTE Undeground Spirit.

Organizatori ističu da izborom najkvalitetnijih ostvarenja evropske kinematografije ovaj festival ispunjava humanističko-emancipatorsku misiju, boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Kao i ranijih godina, u okviru glavnog Takmičarskog programa biće dodeljene tri nagrade - Zlatni toranj za najbolji film u celini, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće "Tollerance Award" (Nagrada za toleranciju) za najbolji film iz programa Paralele i sudari, a selekcija Mladi duh Evrope nagrađuje evropskog filmskog stvaraoca nagradom ERSTE Undeground Spirit.

Tradicionalno se dodeljuju dve nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, jednom domaćem i jednom inostranom umetniku.

Aleksandar Lifka je bio začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju "pokretnih slika" u prvoj polovini 20. veka.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade sa njegovim imenom su Lučijan Pintiliej, Jirži Mencl, Margareta fon Trota, Kšištof Zanusi, Ištvan Sabo, Mikloš Jančo, Peter Bačo, Ken Louč, Ken Rasel, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: