Festival evropskog filma 10. maja

Festival evropskog filma pod nazivom ,,Drugi’’, biće održan u bioskopu Zvezda u Beogradu , od 10. do 14. maja i u bioskopu Cinema Zrenjaninu od 18. do 25. maja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

16:36

Default images

U fokusu festivala je švedski film, a biće prikazan ciklus novog švedskog filma pod naslovom ,,Identiteti i predrasude”, u organizaciji Kulturnog Fronta i ambasade Švedske.

,,Tematska veza ovih filmova su kontradiktorni životi adolescenata i njihovi pokušaji da pronađu svoje mesto u društvu. Fascinacija filma teen populacijom nije nikakva novost u švedskoj kinematografiji. Ovakav trend je prisutan i kod filmova Lase Halstrema (Lasse Hallström) i Lukasa Modisona (Lucas Moodysson), a čak i filmovi iz ovog ciklusa koji su na prvi pogled udaljeni od ove teme, u najboljim epizodama filma uvode tinejdžerski lik’’, saopštili su organizatori.

U sklopu festivala, 12. maja u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD u Beogradu, održaće se i debata na temu identiteta i predrasuda koju će voditi Milan Rakita zajedno sa rediteljem Mikom Lazićem iz Švedske, koji će se ovim putem predstaviti publici i sa svojim kratkim filmom „Once Upon a Time“.

,,Once Upon a Time’’ je kratki film o ratu, ne o nekom određenom ratu, u Bosni ili na Kosovu, već o apsurdnosti rata uopšte. Miko Lazić je reditelj, scenarista i fotograf, rođen u Švedskoj gde živi i radi. Snimio je više kratkih filmova, a ,,Made in Yugoslavia’’ je njegov prvi dugometražni film.

Festival evropskog filma „Drugi” održaće se i u Zrenjaninu od 18. do 25. maja u bioskopu Cinema u organizaciji KC Zrenjanin, Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD i Ambasade Švedske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: