,,Big in Japan“ u Roterdamu

Pred sam kraj festivala, i jedan dan pre nego što će žiri objaviti odluku koja tri filma su osvojila ex equo nagradu VPRO ,,Tigar“, pojedini programi dostižu vrhunac. To je svakako bio slučaj sa retrospektivama Saia Joičija i Jošide Kiđua.

Kultura

Izvor: Piše: Miloš Tomin

Petak, 05.02.2010.

13:20

Default images

Roterdam, četvrtak 4. februar 2010

Joičijev film ,,Let Him Rest in Peace“ o konfliktu između građevinaca-investitora i jednog vrlo hrabrog vlasnika propalog hotela (čitaj javne kuće) poseduje arhetipske situacije kakve se mogu videti u vesternima poput ,,Šejna“ i ,,Rio Bravo“.

Na pitanje da li mu je to bila svesna namera, režiser je odgovorio da je toga postao svestan tek kada je na ovom festivalu ponovo odgledao film. Namerno ili ne, pored ,,Doing Time“ ovo je Joičijev najbolji film.

Film Pig's Retribution je Joičijev povratak na Okinavu. Duhovit, usporenog tempa sa fantastičnom scenom pripremanja i konzumiranja svih mogućih detalja plemenite životinje iz naslova. Holandska publika na ovaj film ipak nije tako dobro reagovala, moguće je da je jednostavno većina prisutnih u sali film odabrala nasumice jer su tada mogli da izađu s posla.

Problema uvek ima i na vrhunski organizovanim festivalima, zbog propusta organizacije oko najave razgovor novinara i publike sa Joičijem bio je otkazan, a večernja projekcija njegovog erotskog filma ,,Sex Crime“ koja je dva puta pomerana jer su iz Japana prvo poslali cenzurisanu verziju filma, bila je na granici farse dok se osoblje bioskopa Lantaren-Venster nije organizovalo i u red dovelo format slike na video bimu.

Svejedno, Joiči je bio izuzetno zadovoljan intimnom salom, šalio se sa publikom i očigledno iz Roterdama odlazi prezadovoljan posle prve međunarodne retrospektive njegovih filmova.

Iako se tvrdi da Jošidin film ,,EROS+MASSACRE“ predstavlja remek delo posleratnog japanskog filma, vaš izveštač je ostao prilično hladan iako impresioniran stilističkim i tehničkim dostignućima režisera. Film Coup d'etat o neuspešnom državnom udaru 26 februara 1936. Prvih 45 minuta ovog film predstavljaju potpuno savršenstvo u smislu kontrole slike, kompozicije, glume, muzike i montažnog ritma.

Pokazalo se da programeri retropektiva imaju nepogrešiv osećaj da izaberu najinteresantnije i najbolje za festival. Da li će i tigrasti žiri imati isti dar znaće se večeras posle 8 sati kada počinje svečanost dodele nagrada koja se ove godine prvi put odvija u sali bioskopa Luxor, idealno lociranoj pored hotela Central i njegovog bunker mini-bara.

Neka tigar riče, neka slavlje počne!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: