SEK-a i MRK-a* u Roterdamu

Kultura

Izvor: Piše: Miloš Tomin

Petak, 29.01.2010.

12:05

Default images

Roterdam, četvrtak 28.februar 2010.

Južnokorejska režiserka, Park Čan-Ok otvorila je 39. izdanje međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu projekcijom svog drugog filma Pađu, u prisustvu Ministra kulture Holandije, gradonačelnika Roterdama i direktora festivala Rutgera Volfsona.

Vrlo uočljivo prsustvo javnih ličnosti i članova vlade Holandije nisu uspeli da zamaskiraju programsko i bukvalno prisustvo dva bauka XXI veka: Svetske ekonomske krize i Međunarodne ratne krize.

Festival u Roterdamu je poznat kako po svojoj fleksibilnosti, praćenju i predviđanju umetničkog izraza savremene filmske umetnosti, tako i po uplivu savremene politike u tematiku festivalske selekcije.

Uprkos tome što je pretprodaja karata na internetu premašila 300.000 ulaznica i time iznenadila upravu festivala, dva velika sponzora su odustala od finansiranja festivalskog programa, a potreba da se po treći put kroz program Posle pobede (After the victory) festival pozabavi savremenim ratovima koji su obeležili kraj XX kao i početak prve decenije XXI veka, ukazuje na masovnu psihološku traumu publike i selektora evropskih festivala.

Da u pitanju nije slučajnost, potvrđuje debitantski film Kiđu Jošide, Good for Nothing (1960) jednog od dvojice japanskih režisera kojima su posvećene retrospektive na ovogodišnjem festivalu.

Osiromašeni omladinci, sponzoruše, kriminalci amateri i ugojeni tajkuni, Good for Nothing deluje kao da je sniman u Srbiji početkom devedesetih, a ne kao jedan od ključih filmova kratkoročnog preporoda filmskog studija Šočiku šezdesetih godina XX veka. Naravno kvalitete filmskog izraza i tehnološki standard ovog filma srpska filmska industrija još uvek ne dostiže.
Truli liberalizam iz ovog filma nalazi svojh odjek u izraelskom filmu Beaufort (na fotografiji) o događajima s kraja Prvog libanskog rata (1982-2000). Mladi regruti su brutalizovani svakodnevnim artiljerijskm napadima Hezbolaha ali i birokratskom inercijom vojnog aparata Izraela.

Sklonost ovog festivala da u program uvrsti radikalne interpretacije svakodnevnih tema najbolje je iskazana u filmu Dead of Night, Boba Klarka, iz programa Posle pobede u kom je prikazan i

Beaufort. Izvanredni horor film u kome se poginuli američki vojnik vraća kući iz vijetnamskog rata, ali i iz mrtvih. Bob Klark je poznati kao režiser kultnih komedija Porky’s i A Christmass Story. Jedina projekcija ovog filma bila je rasprodata već prvog dana prodaje karata.

Kvalitet filmova prikazanih prvog festivalskog dana i standardno prelivanje i preklapanje tema iz različitih programa, pokazuju da će i ovogodišnje izdanje festivala u Roterdamu biti pravi filmofilski praznik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: