Medeni mesec premijerno u Veneciji

Na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, koji počinje 2. septembra, Srbiju će predstavljati novo ostvarenje reditelja Gorana Paskaljevića "Medeni mesec".

Podeli

Film srpsko-albanske produkcije, koji je delimično sniman i u južnoj Italiji, imaće svetsku premijeru 5. septembra, u okviru selekcije "Velikani filma", posle čega će ga videti i publika u Torontu.

Ovo je peti Paskaljevićev film na tom festivalu, a njegova ostvarenja bila su uvrštena i u programe kanske i berlinske filmske smotre.

Autor je nedavno izjavio u intervju Tanjugu da je veoma srećan što će premijera biti baš u Veneciji.

Ovo je njegov četvrti film koji se prikazuje u selekciji "Velikani filma", što autor smatra dobrom šansom za prodaju u celom svetu.

Film je svojevrsni pionirski poduhvat, kao prva koprodukcija u istoriji kinematografije između Albanije i Srbije, a Paskaljević je scenario uradio u saradnji sa albanskim scenaristom Gecom Permetijem.

"Medeni mesec" čine tri priče - albanska i srpska priča o dva mlada para koji žive u uslovima koji im nisu naklonjeni i žele da odu u zapadnu Evropu i treća priča koja ih zatiče pred vratima Evrope.

Mladi Albanci idu brodom u Italiju, sa urednim vizama, a srpski par ide po pozivu u Beč, preko Budimpešte. Kroz njihove sudbine autor govori o odnosu Evrope prema južnom Balkanu.

Film je podržao Nacionalni filmski centar Albanije, koji je dodelio znatna sredstva, kao i naše Ministarstvo kulture.

Domaća premijera zakazana je za 24. novembar, u Centru "Sava", dok će distribucija biti skromna, sa samo dve-tri kopije.

Venecijanski međunarodni filmski festival, 66. po redu, ove godine biće održan od 2. do 12 septembra, a u okviru osam selekcija biće prikazano oko 90 filmova iz 27 zemalja.

Foto: FoNet

Film/TV

Umetnici brane Polanskog od zatvora

Francusko-poljski režiser Roman Polanski koji u švajcarskom zatvoru čeka na izručenje u SAD, dobio je energičnu podršku poljskih umetnika predvođenih Andžejom Vajdom, dok su poljski zvaničnici uzdržani.

Film/TV sreda 30.09. 12:16 Komentara: 3

Koko pre Šanel

Godine 1893. pred kapijom katoličkog sirotišta otac ostavlja mrku crnokosu devojčicu kojoj je umrla majka. U tom trenutku niko ne sanja da će mnogo kasnije čitava jedna modna imperija poneti njeno ime koje će postati globalni sinonim za francuski chic – kao što ni časne sestre od kojih je naučila da šije ne znaju da će strogost njihovog života trajno uticati na njen budući stil, odlikovan jednostavnošću i minimalizmom.

Film/TV ponedeljak 28.09. 11:01 Komentara: 5
strana 1 od 31 idi na stranu