Filmski festival u Nišu od 22.8.

Na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi 22. avgusta počinje 44. festival glumačkih ostavrenja "Filmski susreti" na kome će biti prikazano 14 filmova, osam premijera i šest repriza.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 21.08.2009.

15:17

Default images

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović će, po tradiciji, ključeve grada predati glumcima, a festival će zvanično otvoriti glumica Dara Džokić koja je i predsednica žirija ovogodišnjih susreta glumaca.

Na festivalu, koji će trajati do 28. avgusta, nakon svečanog otvaranja biće prikazana dva filma - "Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića i "Beogradski fantom" Jovana Todorovića.

Druge večeri biće prikazani filmovi "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića i "Neko me ipak čeka" Marka Novakovića, dok su za treće veče "Fimskih susreta" najavljeni filmovi "Zona mrtvih" Milana Konjevića i MIlana Todorovića i "Turneja" Gorana Markovića.

Naredne, četvrte večeri, na programu su filmovi "Tamo i ovde" Darka Lungulova i "Drug Crni u NOB-u" Radeta Markovića.

Pete festivalske večeri može se pogledati film "Ranjeni orao "Zdravka Šotre i film "Jesen u mojoj ulici" Miloša Pušića.

Pretposlednje festivalske večeri na programu su filmovi "Čekaj me, ja ću sigurno doći" Miroslava Momčilovića i "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića.

Poslednje festivalske večeri na programu je gostujući film "Bjuik riviera" Gorana Rušinovića.

Druge i treće festivalske večeri u Klubu Vojske Srbije biće prikazani filmovi "Srce je mudrih u kući žalosti" Marina Maleševića i "Živiot i smrt porno bande" Mladena Đorđevića.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade "Pavle Vuisić" za ukupan doprinos filmskoj umetnosti je glumac Bogdana Diklić, saopštio je organizator 44. filmskih susreta u Nišu. Odluku o dodeli Nagrade "Pavle Vuisić" donosi Udruženja filmskih umetnika Srbije na osnovu predloga poslednja tri dobitnika te nagrade koja se tradicionalno dodeljuje na niškim "Filmskim susretima" od 1994. godine. Ranije je ta nagrada nosila naziv "Slavica".

Savet 44. filmskih susreta imenovao je žiri ovogodišnjih glumačkih ostvarenja koga čine glumica Dara Dzokić, predsednik i članovi Isidora Minić i Goran Sultanović.

Na osnovu pravilnika festivala, žiri će specijalnu nagradu moći da dodeli ove godine po prvi put i stranom glumcu za ostavernu ulogu u srpskom filmu.

Zvanične nagrade festivala o kojima će odlučivati žiri su: Grani pri "Naisa" za najbolje ovogodišnje glumačko ostvarenje u srpskom filmu, kao i nagrade Car Konstantin i Carica Teodora koje se dodeljuju za najbolju mušku i žensku ulogu.

Žiri će odlučivati i o dodeli povelja za izuzetnu mušku i žensku ulogu, kao i o nagradama za najuspešnije ostvarene epizodne uloge (mušku i žensku), a biće proglašen i najuspešniji debitant.

Novčani iznos "Naise" ove godine je 180.000 dinara, dobitnici nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu dobiće po 130.000 dinara, nosioci povelja po 100.000 dinara, a najbolji epizodisti i najbolji debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: