Počeo 56. festival "kratkog metra"

U bioskopu "Balkan" 30. marta je zvanično otvoren 56. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kome će do 3. aprila biti prikazano više od stotinu domaćih i stranih ostvarenja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2009.

00:02

Default images

Uoči otvaranja 56. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, na pločniku ispred bioskopa "Balkan", otkrivena je zvezda sa imenom filmskog umetnika Krste Škanate (85).

U prisustvu Škanate, o njegovom stvaralaštvu su govorili umetnički direktor festivala Janko Baljak i reditelj Darko Bajić, inicijator našeg "bulevara zvezda".

Ispred "Balkana" već se nalaze zvezde sa imenima reditelja Živojina - Žike Pavlovića i glumca Danila - Bate Stojkovića.

Na početku 56. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma minutom ćutanja odata je pošta filmskom kritičaru, teoretičaru i autoru, saradniku ovog festivala Ranku Munitiću (1943-2009).

Festival je proglasio otvorenim ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo, reditelj i scenarista Milivoje Mića Milošević (78), nakon što mu je priznanje uručila članica Odbora festivala Mila Korugić.

Zahvaljujući, Milošević je izrazio uverenje da je ta nagrada znak da ono što je uradio "nije 'prohujalo sa vihorom' u današnjoj kulturi zaborava".

"Misija dokumentarnog filma je glas istine, nasuprot tabloidnoj deponiji laži. Duga istorija ovog festivala jeste i dramatična hronika naše sudbine iz ugla dokumentarističke kamere. Ta priča se i danas nastavlja, kao svet beogradskog festivala i kao festival sveta u Beogradu", rekao je on.

Publici su zatim predstavljeni članovi žirija, koji će dodeliti nagrade u dve takmičarske selekcije - domaćoj i međunarodnoj.

Predsednik žirija je reditelj i producent Nenad Puhovski iz Zagreba, a članovi američki reditelj Ari Gold, francuski kritičar Žan Pjer Rem, montažer Marko Glušac i reditelj Marko Jeftić iz Beograda.

Uz takmičarske, festival ima 12 pratećih programa, a projekcije se održavaju u "Balkanu", Dvorani kulturnog centra I Muzeju kinoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: