Baskijski film u Servantesu

Institut Servantes organizuje ciklus filmova “Procvat baskijskog filma” koji će trajati od 31. maja do 28. juna.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.05.2008.

11:30

Default images

U toku ciklusa biće prikazana četiri filma svake subote u 20 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes. Ciklus će biti zatvoren projekcijom najboljih kratkometražnih baskijskih filmova u poslednjih deset godina, koje je odabralo Odeljenje za kulturu Vlade Baskije.

Iako španski film postoji već više od sto godina, tek pošto je daleko odmakla epoha španske političke tranzicije počinje da se govori o “baskijskom filmu”.

U ovom ciklusu biće predstavljena četiri naslova: “Krave” reditelja Hulija Medema, “Kasa 507” Enrikea Urbisua, “Obama” i “Tajne srca” Monća Armendarisa. Ciklus će biti zatvoren projekcijom najboljih kratkometražnih baskijskih filmova u poslednjih deset godina, koje je odabralo Odeljenje za kulturu Vlade Baskije kao i baskijska kinoteka Euskadiko Filmategia.

U subotu, 31. maja, biće prikazan debitanski film “Krave” čuvenog španskog reditelja Hulija Medema. Hulio Medem je svojim prvim dugometražnim filmom privukao pažnju kritičara i publike prikazujući zamršene odnose tri generacije i dve porodice. Reditelj je istraživao ljudsku prirodu i odnose prožete nasiljem, strašću, mržnjom i rivalstvom. Kritičari su, nakon prikazivanja ovog filma 1992. godine, Hulija Medema proglasili naslednikom Luisa Bunjuela, Ivana Zuletea i Viktora Erisea. Ovim filmom i filmovima koji su sledili poput “Ljubavnici polarnog kruga” snimljenog 1998. godine i “Lusija i sex” iz 2001. godine reditelj je privukao pažnju Stivena Spilberga, koji ga smatra najorginalnijim i najvažnijim španskim rediteljem. Medem je takođe poznat kao prvi evropski reditelj koji je koristio posebnu kameru, kojom je sniman treći nastavak serijala “Ratovi zvezda”.

Uspehu filma “Krave” doprineli su i talentovani glumci: Karmelo Gomesa (Carmelo Gómez) koji tumači tri lika, Ćema Blasko (Txema Blasco) i Ema Suares (Emma Suárez).

Film je osvojio nagradu Goja za najbolju režiju, specijalnu nagradu na Festivalu u Montrealu, specijalnu nagradu za kvalitet koju dodeljuje Ministarstvo kulture Španije, nagradu za najbolji film na Festivalu u Tokiju i nagradu “Sutherland” koju dodeljuje filmski institut Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: