Festival novih medija

Festival novih medija održaće se, u okviru festivala "Sinema siti", od 14. do 21. juna u Novom Sadu. Pod nazivom „Teritorije i resursi“, novi mediji će biti predstavljeni kroz projekcije, izložbe i međunarodnu konferenciju, u koje će učestvovati veliki broj umetnika, teoretičara, istraživača i naučnika iz zemlje i sveta.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.05.2008.

13:32

Default images

Cilj Festivala novih medija je da na edukativan i zabavan način prikaže savremene umetničke i naučne produkcije i tendencije u oblasti digitalnih medija i Interneta. Takođe, festival će ukazati nа kritički aspekt umetnosti novih medija.

Ovogodišnja tema festivala - „Teritorije i resursi“ istražuje fenomene društvenih mreža, multiplejer onlajn igara, virtuelnih svetova (World of Warcraft, Second Life…) i tzv. "Web 2.0", koji predstavljaju idealne nove teritorije u kojima postoje nepregledni horizonti novog tržišta. Nove društvene tehnologije stvaraju nove virtuelne teritorije u kojima se preslikava savremeno društvo, ekonomija, politika i kultura. Na tim teritorijama pojavljuju se i specifični novi resursi - korisnici, prema kojima se oblikuju nove tehnologije.

Izložba „Teritorije i resursi“ biće realizovana unutar kargo kontejnera koji će biti raspoređeni u centru Novog Sada, na Trgu Slobode, Ulici Modene i ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj ulici. Preko savremene umetničke produkcije, ističući kritički aspekt, izložba će predstaviti neke od mogućih pogleda na razvoj elektronskih društvenih mreža i virtuelnih svetova.

Kao deo programskog dela festivala "Sinema siti", održaće se i međunarodna konferencija „Teritorije i resursi“ u kojoj učestvuju umetnici, teoretičari, istraživači i naučnici koji se bave fenomenima društvenih mreža na Internetu i virtuelnih svetova.

Cilj konferencije je uspostavljanje platforme za snažnije društveno i kritičko utemeljenje u ovom polju. Na konferenciji će biti pokrenuta brojna pitanja, između ostalih: ekonomska eksploatacija virtuelnih zajednica, modeli kulturne i umetničke produkcije u elektronskim društvenim mrežama i virtuelnim svetovima, problemi selektovanja, relevantnosti i značenja informacija na globalnoj mreži, politike arhiviranja i distribucije znanja na Internetu.

Među učesnicima koji će izložiti radove i učestvovati na konferenciji novih medija biće „Electroboutique“ iz Rusije „Second Life Liberation Army“ iz SAD, „Ubermorgen“ iz Austrije, „Slobodnakultura.org“ iz Srbije, Marsel Mars, Multimedijalni Institut "mi2" iz Zagreba, Alesandro Ludoviko i Paolo Cirio iz Italije, Armin Medoš iz Austrije, Kristian Lukić i Vladan Joler programski direktori Festivala novih medija i mnogi drugi.

Program se ostvaruje u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Institutom za fleksibilne kulture i tehnologije – „Napon“, iz Novog Sada i umetničkom asocijacijom „Inbox“ iz Novog Sada.

Internacinalni Festival filma i novih medija "Sinema siti", koji organizuje Egzit, predstaviće filmski, muzički i akademski program kao i festival novih medija koji će se odvijati na više od 20 lokacija u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: