Angažovani filmovi na Sinema sitiju

Selekcija „Democracy Export-Import“ predstaviće publici festivala "Sinema siti" u Novom Sadu, koji se održava od 14. do 21. juna, autentične dokumentarne, politički angažovane filmove.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

14:01

Default images

Program „Democracy Export-Import“, koji će predstaviti ostvarenja američkih i iračkih reditelja, deo je revijalnog programa festivala koji će biti besplatan i otvoren za publiku.

Irački reditelj Mohamed Al Darađiji čija će dva filma „San“ (Ahlaam) i „Rat, ljubav, bog i ludilo“(War, Love, God & Madness) biti prikazana na festivalu, oduvek je verovao da umetnost može da pobedi tragediju. Reditelj je 2003. godine napustio studije u Londonu i vratio se u domovinu, da bi uživo snimao rat i ostvario san da snimi film u zemlji u kojoj su tog momenta radila samo četiri bioskopa.

Ekipa filma našla se u pravoj avanturi, budući da se snimalo na ulicama Bagdada, kojima su još uvek letele bombe i fijukali meci. Deo ekipe čak je bio i otet, a jedan snimatelj ranjen u nogu. Uprkos svemu Mohamed je dovršio svoju filmsku priču. Nazvao ga je "San", sa njim je predstavljao svoju zemlju na takmičenju za „Zlatni globus“ i prikazan je na brojnim festivalima širom sveta.

Film je bio u konkurenciji za Oskara za najbolji strani film 2006. godine. Od materijala nastalih tokom snimanja režirao je i drugo delo, dokumentarac „Rat, ljubav, bog i ludilo“, takođe na arapskom jeziku.

Аmerička rediteljka Debora Skrenton (Deborah Scranton), koristeći snimke tri člana Nacionalne garde koji su služili u Iraku, snimila je izuzetan ratni dokumentarac „The War Tapes“.

Lična iskustva dva poručnika i jednog specijalca američke vojske otkrivaju najintimnija emotivna stanja i razmišljanja. Prikazujući ih uhvaćene u procepu između vojničke hrabrosti i morala sa jedne, i ratnog licemerja sa druge strane, ova tri vojnika dopuštaju potpun uvid u svoje živote, koji je za gledaoce filma interesantan, ali i vrlo šokantan.

Film je dobio nagradu za najbolji film 2006. na Trajbeka festivalu.

Pored ovog, u okviru selekcije „Democracy Export -Import“ biće prikazan i rediteljkin najnoviji film „Bad Woodoo’s War“. U filmu su zahvaljujući kamerama koje su nosili vojnici odreda „Bad Woodoo“, zabeležena dešavanja „uživo“, prikazane su dnevne vojničke obaveze i zadaci, njihov bratski odnos, ali i strah i prezasićenost ratom.

Karte za festival "Sinema siti", za filmske projekcije u Srpskom narodnom pozorištu, Katoličkoj porti i u bioskopu Arena, biće u prodaji od 1. juna po ceni od 100 dinara, a broj karata je ograničen.

Konceptom grada bioskopa festival "Sinema siti", kroz 14 tematskih filmskih selekcija predstaviće više od stotinu najznačajnijih ostvarenja aktuelne produkcije kao i izbor antologijskih filmova iz svetske i domaće kinematografije.

Sedam festivalskih bioskopa biće opremljeni najsavremenijom kino opremom i zvukom po najvišim tehničkim standardima.

U Novom Sadu će tokom osam dana festivala boraviti gosti iz čitavog sveta, a filmske projekcije pratiće akademski programi kao i svakodnevna muzička dešavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: