Autorska prava za rečenicu iz filma

Junak iz slovenačkog partizanskog filma "Ne plači, Petre" odlučio je da zatraži zaštitu autorskog prava za rečenicu koju je na snimanju pre 43 godine izgovorio iako scenarijom nije bila predviđena.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2007.

08:30

Default images

Peter Lubej, koji je je u filmu nastupio kad je imao četiri godine, objasnio je da se konsultuje s advokatima o zaštiti autorskog prava, jer je bogata komercijalna POP-TV po toj rečenici nazvala svoju novu zabavnu emisiju.

"Razmotriću s advokatima šta može da se uradi u pogledu zaštite rečenice koja je moj autorski rad", rekao je Lubej, dodajući da reditelj filma Franci Slak njegovu spontanu repliku u kultnom partizanskom filmu nije planirao, ali je ostavio u konačnoj verziji jer je znao da će se svideti publici.

Filmska priča govori o grupi partizana koji sa linije fronta izvlače decu kojima su poginuli roditelji, a usput se bore s Nemcima i uništavaju njihove bunkere.

U jednoj sceni partizani zajedno s decom propadaju u vrtaču, što ih spašava od potere. Nešto kasnije, u istu rupu pada i jedan Nemac, a mali junak ga nedužno pita: "O, zar si i ti pao unutra?".

Rečenica je postala slavna, a nekad se koristi i kao uzrečica kojom se želi istaći nečija naivnost ili infantilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: