Promocije Festivala nitratnog filma

U okviru 9. Festivala nitratnog filma, koji se održava u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, 30. oktobra će početi prateći program promocija stručnih izdanja.

Kultura

Izvor: Tanjug.

Ponedeljak, 29.10.2007.

07:00

Default images

U okviru pratećeg programa Festivala nitratnog filma, 30. oktobra u 16 časova, biće predstavljena knjiga dr Dejana Kosanovića "Visoka filmska škola".

Knjiga je objavljena u saradnji Filmskog centra Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti, a bavi se počecima akademskog obrazovanja u oblasti filma u Beogradu krajem 40-ih godina prošlog veka.

Za 31. oktobar najavljena je promocija knjige "U brdima srpskog horora" Dejana Ognjenovića.

U petak će biti predstavljena knjiga "Ita Rina" (srpsko izdanje) autora Lilijane Nedič, a sledi omaž program povodom 100. godišnjice rođenja Ite Rine, slovenačke i jugoslovenske glumice i lepotice iz doba nemog filma.

Poslednjeg dana festivala, 3. novembra biće predstavljena knjiga "Istorija filma (III)" uglednog autora Dejvida Kuka, koju je na srpskom jeziku objavio "Klio".

Na festivalu pod motom "Svetlosti zapaljive pozornice", od 28. oktobra do 3. novembra, učestvuje više od 50 vrednih dela iz prve polovine 20. veka, odnosno iz perioda kada se snimalo na srebro-nitratnoj, vrlo zapaljivoj traci.

Uz ostvarenja iz fonda Jugoslovenske kinoteke, veliki broj kopija za ovu manifestaciju ustupile su strane kinoteke i evropski arhivi sa kojima naša Kinoteka održava plodnu saradnju.

Festival nitratnog filma u Beogradu spada u tri najcenjenija arhivska festivala u svetu. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: