Britanski film otvorio Mostru

Britanski film „Atonement“ otvorio je 64. Međunarodni filmski festival u Veneciji koji se održava od 29. avgusta do 8. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

20:00

Default images

Britanski film "Atonement", u kome glavnu ulogu tumači Kira Najtli (Keira Knighley), režirao je Džo Rajt. Ostvarenje "Atonement" bazirano je na istoimenom romanu Ijana Mekjuana (Ian McEwan).

Pored filma “Atonement”, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji svoju premijeru imaće i ostvarenje “Sleuth” Keneta Brane (Kenneth Branagh) sa Majkl Kejnom (Michael Cnae) i Džadom Louom (Jude Law) u glavnim ulogama, kao i poslednji film Anga Lija (Ang Lee) “Lust, Caution”.

Ang Li je 2005. godine osvojio glavnu nagradu filmskog festivala u Veneciji sa svojim filmom “Planina Broukbek”.

Među filmovima koji će ove godine biti prikazani u Veneciji nalazi se triler “Michael Clayton” u kome glumi Džordž Kluni (George Clooney) kao i novi film Breda Pita (Brad Pitt) “The Assassination od Jesse James”.

Posetioci 64. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji biće u prilici da pogledaju i najnoviji film Vudija Alena (Woody Allen) “Cassandra” sa Kolinom Farelom (Colin Farrell) i Juanom Mekgregorom (Ewan McGregor) koji se ne nalazi u takmičarskom programu.

Kventin Tarantino predstaviće tokom trajanja festivala poseban filmski serijal posvećen “Špageti vesternima”.

Među devet američkih filmova koji će se nadmetati za Zlatnog lava su "Redacted" Brajana de Palme (Brian De Palma), "The Valley of Elah" Pola Hagisa (Paul Haggis) i "Sleuth" Keneta Brane.

Nakon četiri godine pregovora, na 64. Filmskom festivalu u Veneciji prvi put će biti dodeljena nagrada “Queer lion” za najbolji dugometražni film iz takmičarske, ili bilo koje druge sekcije festivala, koji ima gej temu ili likove.

Kineski režiser Džang Jimou predsedava ovogodišnjim žirijem Mostre, a Zlatnog lava za celokupnu karijeru dobiće američki režiser Tim Barton (Tim Burton). Italijanski režiser Bernardo Bertoluči (Bernardo Bertolucci) dobiće počasnog Zlatnog lava na ovogodišnjem festivalu u Veneciji. Ta nagrada biće dodeljena prvi put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: