Uzdizanje Hanibala

Režija: Peter Webber
Uloge: Gaspard Ulliel, Gong Li, Rhys Ifans, Dominic West, Ivan Marević, Goran Kostić
Premijera: 16. avgust

Podeli

Priča o Hanibalovom poreklu, priča o Hanibalu ispod maske. Sama ideja o nastavku koji opisuje šta je to što je uslovilo sve ono što se desilo u ranijim delovima je interesantna ... daje potpuno novu dimenziju događanjima koje smo već ispratili...

Hanibal Lektor je kroz tri filma (počevši sa filmom Kad jaganjci utihnu iz 1991.godine) postao jedan od najvećih filmskih zlikovaca svih vremena.

Uzdizanje Hanibala je priča o njegovom postanju.

Naš prvi susret sa Hanibalom, u ovom filmu, je susret sa dečakom u Litvaniji tokom rata. Kada mu roditelji bivaju ubijeni, on i njegova sestra beže u šumu, gde ih pronalaze vojnici. Izgladneli i smrznuti ubijaju i jedu njegovu sestru kao jedini način da prežive.

Pred sobom imamo mladog čoveka, oblikovanog užasima, asocijalnog i užasno mračnog, koji pokušava da sklopi sliku onoga što se dogodilo osam godina ranije. Beg iz sirotišta (koji je nekada bio zamak porodice Lektor) u kojem je završio bio je neminovan.

Odlazi u Francusku kod svog bogatog rođaka, kojeg zna samo sa slika. Ali, umesto njega koji je umro, susreće se njegovom udovicom Murasaki, koja rado prihvata Hanibala. Murasaki je ratom oterana iz Japana. Traumatična prošlost ih spaja. Prepoznaje sebe u Hanibalu i njih dvoje stvaraju svojevrsnu vezu.

Studira medicinu. Sećanje na sestru ga progoni, i, kada oseti krv, kreće put osvete. Priča se razvija oko Hanibala Lektora u mladim danima koji traga za vojnicima koji su pojeli njegovu malu sestru.

Ovo je izuzetna priča, dobro ispričana, koja je usklađena sa neizvešnošću horor-trilera ranijih delova. Morbidna je ravnoteža između privrženosti i ljubavi koju oseća prema Ledi Murasaki i žeđi za krvlju onih koje progoni kako bi se osvetio.

Tomas Haris koji je uradio adaptaciju romana, pobrinuo se da oslika dobru pozadinu za sva odvratna i mračna dela koja je Hanibal počinio u ˝Kad jaganjci utihnu˝. Veći broj scena je snimljen u oblačnim, depresivnim gradovima širom Evrope, na taj način dajući dodatni, mračni ton filmu.

Za prave ljubitelje ovog žanra ne postoji bolja kombinacija od sadističkog, uvrnutog studenta medicine, koji ubija imporvizovanim instrumentima na najinovativnije moguće načine, preciznošću izuzetnog hirurga.

Film počinje sa prikazivanjem 16.8.2007. u Domu Sindikata

Pre filma ˝Kad jaganjci utihnu˝, po Harisonovoj knjizi ˝Crveni zmaj˝, 1986. godine snimljen je film ˝ Lovac na ljude˝ (Masovni ubica, sistematski ubija čitave porodice, ostavljajući na njima otiske zuba. Detektiv koji traži ubicu, obraća se doktoru Hanibalu Lektoru za ekspertsko mišljenje. Na kraju, svi tragovi vode ka Hanibalu...) ˝Kad jaganjci utihnu˝(1991.) već zasigurno spada u klasike psihološkog horora. Ovaj film uveo je u pokretne slike forenzičarsko profilisanje, korišćenje naučnih i psiholoških tragova u potrazi za zločincima, učinivši ga toliko popularnim da danas da gotovo i ne postoji televizija koja u svom programu nema kriminalističku seriju koja je bazirana upravo na ovom (˝CSI: Crime Scenes Investigators˝, ˝NCIS˝ ...)

Nakon što je Tomas Haris objavio dugoočekivani nastavak knjige ˝Kad jaganjci utihnu˝, knjigu ˝Hanibal˝, započeo je rat za dobijanje prava za film.

Konačno Dino de Laurentis je 2001. snimio i film ˝Hanibal˝ sa Entoni Hopkinsom. Nakon velikog uspeha (sudeći po box office), Dino Laurentis je 2002. godine uradio rimejk filma ˝Lovac na ljude˝, ovaj put film nazvavši ˝Crveni zmaj˝, u kome je takođe glumio Entoni Hopkins.

Thomas Harris je započeo svoju karijeru pišući crnu hroniku u Americi i Meksiku, zatim je postao urednik u Associated press – u Njujorku.
Njegov prvi roman ˝Crna nedelja˝ objavljen je 1975. godine, zatim, 1981. ˝Crveni zmaj˝, 1988. ˝Kad jaganjci utihnu˝, ˝Hanibal˝1999. godine, 2007. ˝Uzdizanje Hanibala˝.

Gaspard Ulliel rođen je 25. novembra 1984. Karijeru započinje kao maneken. Počinje da se pojavljuje u televizijskim filmovima krajem devedesetih (već sa dvanaest godina) i tada postaje poznat pre svega kao glumac u Francuskoj.

Gong Li rođena 31. decembra 1965. Ona je najpoznatija kineska glumica na Zapadu. Na 49. festivalu u Venaciji dobila je nagradu za najbolju glumicu. Jednu od najvećih uloga ostvarila je u filmu ˝Memoari jedne gejše˝

strana 1 od 37 idi na stranu