Obeležen jubilej Bate Živojinovića

Svečana akademija povodom 55 godina umetničkog rada glumca Velimira Bate Živojinovića održana je u prepunoj dvorani beogradskog Sava centra, uz prisustvo njegovih saradnika, glumaca, umetnika i političara.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 05.06.2010.

22:57

Default images

Na svečanosti koja je upriličena na njegov 77. rodjendan, o njegovom životu i radu govorili su glumci Predrag Miki Manojlović, Danica Maksimović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Rada Đuričin, Ružica Sokić, Mima Karadžić, Bogdan Diklić, Svetlana Bojković, Petar Božović, Anica Dobra, Nikola Kojo i Neda Arnerić.

Uz nastup Umetničkog orkestra "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane Srbije, Olivere Katarine i Viktorije, koji su izvodili numere iz filmova u kojima je Živojinović glumio, njegovo stvaralaštvo je predstavljeno i kroz inserte iz njegovih najznačajnijih filmskih ostvarenja.

Svečanosti posvećenoj živoj legendi srpske kinematografije, glumcu koji je snimio više od 270 filmova, prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica parlamenta Slavica Djukić Dejanović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić i drugi ministri i stranački funkcioneri.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović uručio je Bati Živojinoviću i najviše priznanje te ustanove - "Zlatni pečat".



Zahvaljujući na svečanosti koja je upriličena u njegovu čast, Živojinović je sa zadovoljstvom primetio da je uspeo da okupi predstavnike svih stranaka u Srbiji i dodao da je kroz život naučio da je najbolje da bude "što kraći, jasan i iskren". Govoreći o Živojinovićevom radu, njegove kolege uglavnom su hvalile njegov veliki glumački talenat i sposobnost da saradnicima prenese energiju i znanje, a mnogi su u šali istakli da ga cene "i kao čoveka i kao komunistu".

Branislav Lečić je istakao da je Bata Živojinović, koji je pre nekoliko godina bio kandidat Socijalističke partije Srbije za predsednika, najbolji političar kog je upoznao jer je ispunio sva svoja obećanja, a i "pobio je najviše Nemaca" (u filmovima o Drugom svetskom ratu).
Beta
Živojinović je, pored Srbije i zemalja nekadašnje Jugoslavije, izuzetno popularan i u Kini, gde se i danas prikazuju filmovi "Valter brani Sarajevo", "Most" i "Partizanska eskadrila". Film "Valter brani Sarajevo" u Kini je tokom 40 godina kontinuiranog prikazivanja videlo više od 13 milijardi ljudi, a nedavno je dogovoreno i snimanje serije o Valteru od 26 epizoda, u koprodukciji Kine i Srbije.

Povodom obeležavanja 77 godina života i 55 godina rada Bate Živojinovića biće snimljen film i štampana monografija o tom glumcu na srpskom, kineskom, engleskom i ruskom jeziku koja će biti objavljena za naredni Sajam knjiga u Beogradu.

Velimir Bata Živojinović rodjen je 5. juna 1933. u selu Koraćica, kod Kosmaja. Po završetku srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, upisao je Pozorišnu akademiju u Beogradu, a kariijeru je počeo u Beogradskom dramskom pozorisstu.



Njegov filmski debi bio je 1955. u filmu "Pesma s Kumbare" reditelja Radoša Novakovića. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje je napustio pozorište, počeo je epizodama u filmovim "Vlak bez voznog reda" iz 1959. i "Rat" iz 1960. godine reditelja Veljka Bulajića. Tokom 60-tih i 70-tih godina proslavio se o stekao veliku popularnost filmovima pre svega s tematikom iz Drugog svetskog rata kao što su, izmedju ostalih, "Kozara" (za koju je nagradjen u Puli) i "Bitka na Neretvi".

Igrao je i u filmovima "Ljubavni život Budimira Trajkovića" Dejana Karaklajića, "U raljama života" Rajka Grlića, "Čudo neviđeno" Živka Nikolića, "Tajna manastirske rakije" Slobodana Šijana, "Braća po materi" Zdravka Šotre, "Tri karte za Holivud" Božidara Nikolića, "Bure baruta" Gorana Paskaljevića i drugima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: