"Bekim - veliki glumac i čovek"

Tragična smrt slavnog glumca Bekima Fehmiua u 74. godini života nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Kultura

Izvor: B92, Agencije, Politika, Blic

Utorak, 15.06.2010.

20:16

Default images

Legendarni Beli Bora iz filma „Skupljači perja" Saše Petrovića, bio je prvi albanski akademski glumac u SFRJ. Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenjuju ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije. Vest o smrti velikana jugoslovenske filmske umetnosti pročitajte ovde.

Hrvatski glumac Relja Bašić kaže da Bekima Fehmiua pamti kao jednog izuzetno talentovanog i skromnog čoveka.

"Prisustvao sam početku njegove karijere kada je počeo da radi u stranim, italijanskim produkcijama a posle i američkim. Uvek je ostao vrlo skroman i čini mi se da je to veliki gubitak za naš glumački svet“, kaže Bašić.

Filmski kritičar "Blica" Milan Vlajčić smatra da je Bekim Fehmiu bio jedan od najvećih glumaca svoje generacije, ali da je ostao nedovoljno iskorišćen.

"On je bio plemenit čovek i vrstan glumac, koji je ostvario sjajne uloge u 'Skupljačima perja' i 'Specijalnom vaspitanju'. Zablistao je u Ateljeu 212 u predstavi 'Nastojnik' Harolda Pintera u režiji Arse Jovanovića, a to je prva Pinterova predstava u bivšoj Jugoslaviji. Ipak, najveći domet je imao u 'Skupljačima perja' i 'Specijalnom vaspitanju", kaže Vlajčić.

"Prišao sam mu na sahrani Ljube Tadića, a on me zagrlio i rekao: 'Mi se znamo'. Rekao sam mu da sam čitao njegovu autobiografiju i da sam bio fasciniran. Skromno mi je odgovorio da nije očekivao veliki uspeh knjige. Bio je to glumac fantastičnog senzibiliteta i izvanrednog građanskoog držanja", mišljenje je Milana Vlajčića.



"Bekim Fehmiu je bio veliki glumac i veliki čovek, velika spona između Srba i Albanaca," izjavio je reditelj Goran Marković povodom tragične smrti Fehmijua.

"Bekim je igrao u mom prvom filmu i napravio je tada gest koji nikad nisam zaboravio", rekao je Marković u čijem je filmu "Specijalno vaspitanje" iz 1977. godine Fehmiu igrao ulogu vaspitača Žarka. "U to vreme on je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom megaprojektu", kazao je Marković. Navodeći sa su snimali na formatu 16 milimetara i da nisu uvek imali čak ni trake, Marković je rekao da je Fehmiu "radio stvarno sjajno i držao nas je sve svojom velikom temperaturom". "Pokazao je da je ne samo veliki umetnik, nego i sjajan čovek", istakao je Marković.

Primetivši da mu je "priča o samoubistvu potpuno neshvatljiva", on je istakao da "zna Bekima kao velikog borca, snažnog čoveka koji se ne bi predao tek tako". "Mislim da je u ovom trenutku važno da se kaže da je Bekim bio velika spona izmedju Srba i Albanaca, da je bio veliki glumac i da je bio veliki čovek", zaključio je Marković.



Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Bekim Fehmiu bio jedan od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije.

"Verovatno ne postoji ni prostor ni autor iz čitave bivše Jugoslavije sa kojima on nije radio", rekao je Zelenović.

Naglasivši da je otišao čovek velikog talenta, glumica Olivera Katarina je rekla da ju je jako pogodila vest o tragičnom kraju kolege Bekima Fehmiua.
Katarina je rekla da Fehmijua dugo nije viđala, kao i da je znala da se on u poslednje vreme, povukao u sebe. Njih dvoje doneli su svetsku slavu našoj kinematografiji filmom "Skupljači perja" reditelja Aleksandra Saše Petrovića, snimljenom 1967. godine.

"Bilo mi je žao što se Bekim izolovao, što se povukao u sebe, a ovo što se sada desilo, to me je izuzetno pogodilo. Otišao je čovek velikog talenta. Sem sa snimanja scena filma 'Skupljači perja', kroz glavu mi sada, nekako zbrkano, prolaze i scene sa snimanja filma 'Uzrok smrti ne pominjati', reditelja Jovana Živanovića, gde smo takođe zajedno igrali", kazala je Katarina.
Esejista, pozorišni i književni kritičar Muharem Pervić kaže da je Bekim Fehmiu bio redak čovek i redak glumac.

"Za razliku od mnogih, Bekim nije mnogo pričao. Bio je sjajan u „Skupljačima perja”. Ne znam šta je poslednjih godina mislio taj čovek. Verovatno je bio zabrinut kao i svi mi. Bio je čovek koji nije mogao nikoga da mrzi. Nažalost, živeli smo i živimo u vremenu sa malo ljubavi, koja bi njemu mnogo više odgovarala, i njemu i njegovoj umetnosti. Da je bilo ljubavi stvarao bi mnogo više u umetnosti i bilo bi mu lepše, i njemu sa nama, i nama sa njim u ovom našem gradu Beogradu. Velika je šteta što je tako rano otišao," ističe Pervić.

"Zajedno sa Batom Stojkovićem, Bekim je bio jedan od naših najtalentovanijih glumaca. Bio je popularan još dok je studirao, a pogotovu posle „Skupljača perja”. Međutim, osećalo se da taj njegov sjajan dar nisu više koristili, a razloge za to ne znam. Zato je valjda imao snažan osećaj otpora prema nepravdi. Pre nekoliko meseci, sreo sam njegovu ženu Branku, i po njoj mu poručio da konkuriše za nacionalnu penziju, ali mi je ona rekla da on to neće. Bio je i ostaće deo ozbiljne istorije srpskog filma," smatra glumac Dušan Janićijević.

"Dogovarali smo se da naš film „Pavle Pavlović” vratimo iz bunkera cenzure. U tom filmu Bekim je igrao glavnu ulogu. Film nije prikazan u Srbiji, ali je zbog Bekima bio pozivan u inostranstvu, pa čak i u Muzeju moderne umetnosti MOMA u Njujorku. Bekim je imao i boljih filmova koji su ga odveli u vrh sveta filma – Kan mu je aplaudirao u „Skupljačima perja”. Bio je suviše lep i talentovan za ovaj svet," seća se slavni reditelj Puriša Đorđević.

"Iz naše sredine nestao je veliki glumac i veliki čovek. Uvek je bio iznad ovdašnjeg primitivizma. Jedan od najboljih glumaca iz svoje generacije. Veliki radnik i mudar čovek. Divna ličnost i lepo vaspitan, kao i mnogi ljudi koji su rođeni u porodici sa puno dece. Jadna Branka i deca, gospode Bože," rekao je Jovan Ćirilov.

"Bekim je bio velika ličnost, karakter, disciplinovan glumac sa velikim rezultatima. Poznavajući njega, mogu da kažem da je to političko samoubistvo. Nije se priklonio nikome i pao je u depresiju. Nudili smo mu role koje bi mu odgovarale, ali on nije hteo da uspostavi nikakav kontakt, ni sa kim. Svi koji su ga znali, nisu mogli da pronađu nešto tamno u njemu, on je to nosio duboko u sebi. To zna samo njegova porodica. Setite se „Skupljača perja”, serije „Odisej”, njegove sjajne internacionalne karijere. Njegovo posvećivanje filmskoj ekipi, kolegama je jedinstveno… Veliki, veliki glumac," rekao je Velimir Bata Živojinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: