“Srpski film” - zabrana pa nagrada!

Sud u San Sebastijanu zabranio je prikazivanje filma Srđana Spasojevića na Nedelji filma fantastike i horora, na zahtev Katoličke konfederacije roditelja, a potom mu je dodeljena specijalna festivalska nagrada.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

13:38

Default images

Rukovodioci festivala su poslušali sud i otkazali projekcije filma koje su bile predviđene za četvrtak i petak, ali je filmu, međutim, pripala specijalna nagrada žirija jer je postao "simbol slobode izražavanja", piše dnevnik "El Pais".

"Režiser Srđan Spasojević sigurno skače od sreće - monstrum zvani cenzura preprečio mu je put", navodi se u "El Paisu", uz ocenu da se ono što je trebalo da bude projekcija za nekoliko stotina fanova iznenada pretvorilo u krupan događaj.

"Sve zato što je sudija zabranio prikazivanje na zahtev Katoličke konfederacije roditelja, tvrdeći da to čini u ime maloletnika", dodaje se u tekstu.

List podseća da je "Srpski film" bez ikakvih zakonskih problema prikazan nedavno u Španiji, na uglednom festivalu fantastike i horora Sitges, i da su projekcije u San Sebastijanu bile namenjene publici koja je navikla na nasilne sadržaje i to u terminima koji onemogućuju pristup deci.

Takođe se navodi da je "Srpski film" posle zabrane u San Sebastijanu - "nezavisno od kvaliteta i vrednosti samog filma – pokrenuo nezaustavljivi motor: dobio je besplatan publicitet."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: