Otvoren filmski festival u Šefildu

U Šefildu je 3. novembra otvoren 17. Festival dokumentarnog fima poznatiji kao Sheffield Doc Fest.

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

19:39

Default images

Nakon celodnevnih predavanja i upoznavanja zvaničnih učesnika festivala sa producentima, festival je zvanično otvorilla komičarka i glumica Joan Rivers, ujedno najavljujući britansku premijeru filma, “Joan Rivers, A Piece of Work”.

Na neuobičajeno živahnoj i neformalnoj konferenciji za štampu, neposredno pred prikazivanje ovog filma koji prati godinu dana uspona i padova slavne komičarke, Joan Rivers je duhovito, u svom stilu, izjavila kako ovim filmom nisu želeli da naprave “još jedan od onih glupih, pufnastih komada” i dodala da “ako nešto želiš da uradiš, to treba da uradiš kako valja”.

Direktorka Doc Festa, Heather Croall, izjavila je da će na ovogodišnjem festivalu učestvovati svetska elita dokumentarnog filma među kojima se pojavljuju imena kao što su dobitnik Oskara, Kevin Macdonald i BBC-jev Danny Cohen.

Svake godine ova tradicionalna manifestacija okuplja međunarodnu “porodicu dokumentaraca” koja u pet novembarskih dana afirmiše ovaj vid filmskog izražavanja.

Na događaju koji se u engleskom stilu humora naziva Meet Market (Mesna pijaca) autori potencijalnih filmova širom sveta imaju priliku da svoje projekte predstave brojnim producentima i finansijerima.

Festival je ove godine privukao blizu 2.000 reditelja, izvršnih producenata, kritičara, preduzetnika i ostalih članova filmske industrije iz celog sveta, kao i hiljade ljudi među kojima je priličan broj studenata. Festival će prikazati oko 130 novih internacionalnih dokumentaraca, od kojih je 15 svetskih premijera, 23 britanske premijere, 5 evropskih i jedna međunarodna.

Pored mnoštva internacionalnih filmova koji se prikazuju u toku trajanja festivala, u podjednako dragocenom pratećem programu festivala organizovane su diskusije sa vodećim profesionalcima iz industrije poput predstavnika ARTE kanala, PBS-a, BBC-a i Channela 4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: