Preminuo Saša Marković Mikrob

U Beogradu je u 51. godini života, posle duge i teške bolesti, preminuo Saša Marković Mikrob.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

13:47

Default images

Mikrob, poznat i pod umetničkim pseudonimima "Mladoženja" i "Bambus" bio je umetnik, novinar, društveno-politički radnik, radijski voditelj, performans majstor... Studirao je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik u Beogradu. Sarađivao je u više listova i radio-programa. Kao performans umetnik nastupao je pedesetak puta u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Sa britanskim umetnikom Mixup-om vodio umetničku radionicu "Psychodelia" (Strathclyde University, Glazgov) u januaru 1994. vodio studentsku radionicu "Seoska kuća" u Žitkovcu u okviru " Projekta X" (EASA, Arhitektonski fakultet u Beogradu) 1996...

Kao novinar započeo je karijeru u "Studentu", a od 1990. godine radio je na Radiju B92, u emisiji RITAM SRCA, gde je od kraja 90-tih uređivao i vodio "Lepi Ritam Srca". Kao umetnik, bio je jedan od najznačajnijih predstavnika alternativne i savremene umetničke scene.



Marković je izlagao na svim značajnijim izložbama koje su predstavljale srpsku umetničku scenu devedestih. Njegovi radovi iz foto-automata, a posebno maske, bili su jedinstvena prekognicija današnjeg društvenog sistema. Kao specifična ličnost bio je inspiracija za mnogobrojne dokumentarne filmove, a često se pojavljivao u spotovima beogradskih bendova.

U subotu od 17h na Novom groblju obaviće se kremacija posmrtnih ostataka Saše Markovića Mikroba, opelo je pola sata ranije.

Saša Marković Mikrob: Moja muzika

Mikrob o svom hobiju - izradi omota za diskove. Preuzeto sa www.cincplug.com

Bilo mi je devet godina kad sam nabavio prvu singl-ploču. Od tog vremena, kroz ruke mi je prošlo na hiljade vinila, kaseta i CD-a. Pre nekoliko godina, Beograd su preplavili rezači CD-a. Stvorili su se uslovi da se praktično besplatno kolekcionira muzika. Ko još mari za zaštitu intelektualne svojine, tu licemernu strategiju bogatih? Nego, narezuj, kopiraj, prži!

Kopiranje muzike je dalo svojevrstan potstrek mom društvenom životu. Sastanci sa diskofilima na 'Berzi ploča' nedeljom ispred SKC-a, kućne posete - dobar sam čovek i imam mnogo CD-a i dođem kod takođe dobrog čoveka koji takođe ima mnogo CD-a, popije se koje piće i zamezi, upitamo se za zdravlje, kad ono, hokus-pokus, već je narezano desetak komada!

Praksa kopiranja muzike je ovde toliko uzela maha da svi mogu imati sve i to besplatno. Dobro umrežen ljubitelj muzik (taj sam!), ako okrene tri broja telefona u gradu, može pronaći svako izdanje. Audiofilski Beograd je svetski grad i pored preovlađujućeg siromaštva i relativne izolovanosti. Kampanja protiv piraterije samo pogoduje ovom procesu. Slažem se sa našom državom da treba goniti pirate koji štampaju tiraže. Njihovi katalozi redovno odslikavaju loš ukus, kvalitet proizvoda je najčešće slab... I nikako ne treba zaboraviti borbu protiv nakazne nemani kapitalizma. Piraterija jeste kapitalizam i zato je treba suzbijati. Sasvim druga priča su katalozi kolekcionara, tokom dugog vremena brižljivo, sa ljubavlju prikupljane hiljade, često nepoznatih naslova. Katalozi kruže mrežom kao voda u prirodi. Zaustaviti tu cirkulaciju jednako je zaustavljanju života! To je ljubav! To je sloboda! To je poezija!

Ali vratimo se mojoj kolekciji. Od kada narezujem CD-e ja ih sam opremam ručno pravljenim omotima. Zašto? Zato što taj postupak prirodno sledi iz kopiranja muzike. Eh, da sam muzičar, pa da te snimke usput još preradim i sebi prilagodim! Takođe, prelaskom muzike sa vinila na CD, umetnost omota za ploče je nazadovala. Smanjeni format, plastična kutija između slike i oka kao kakav gadni kondom, upotreba digitalne slike po svaku cenu, šta god, tek, malo je dobrih omota, mnogo manje nego '50-ih, '60-ih i '70-ih.

Brzo radim. Donesem kući novi CD i dok muzika odsvira - omot je završen. Desi se da me muzika (ili likovna ideja) ponese pa puštam album nekoliko puta za redom sve dok ne dovršim omot.

Često su to sličice isečene iz novina ili skinute sa mreže. Nekada su to kolaži, a najčešće su rukom slikani omoti. Akrilik je tehnika. Uvek pravim prednji omot, neki put i zadnju stranu sa spiskom pesama i generalijama, mada tekstualni deo često skidam sa neta, štampam i kaširam na poleđinu slike. Obavezna je slika na samom CD-u. Slikam je na nalepnici za CD. Postoji i CD na kom se može slikati direktno.
U ovom trenutku, u mojoj kolekciji se nalazi oko šest stotina rukom rađenih omota.
U više navrata sam dobijao porudžbine od prijatelja diskofila da opremim njihove rezance. Saradnju sam uvek sa veseljem prihvatao.

Ciklotron: Mikrob kao Deda Mraz

Poznati beogradski umetnik Saša Marković Mikrob kao Deda Mraza u poseti Pirotu, neposredno pred novu 2002. godinu. Predstavljamo vam i neobični burek, spremljen u moči od prasećeg pečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: