Za sve zaljubljenike u umetnost: Najlepši muzeji Francuske FOTO

Francuska je zemlja istorije, nasleđa, kulture i tradicije. Svaka zgrada, palata, spomenici, pa čak i ulice odražavaju istinsku suštinu francuske kulture, koja je izložena i u prelepim muzejima u Francuskoj, na najbolji mogući način. Svi muzeji u Francuskoj su neverovatno umetničko delo koje privlači hiljade ljudi iz celog sveta. Dok su neki od njih poznati po svojoj umetnosti i skulpturama, drugi su pohvaljeni zbog 3D slika i digitalnog prikaza.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2020.

13:21

Za sve zaljubljenike u umetnost: Najlepši muzeji Francuske FOTO
Foto: Getty Images, Pascal Le Segretain / Staff

1. Muzej Luvr

Čuveni muzej Luvr prikazuje umetnost i skulpture renomiranih svetskih umetnika. Luvr je nesumnjivo broj 1 na našoj listi najpopularnijih muzeja u Francuskoj i jedno od mesta koja morate posetiti u Parizu. Smešten u srcu grada, na obali reke Sene, moćno zdanje muzeja Luvr prvobitno je bilo utvrđenje francuske vojske.

Prostire se na 21 hektaru, a podeljen je u različite galerije poput egipatske, orijentalne, islamske, rimske, grčke i britanske. Svaka galerija je bogata čudesnim kolekcijama slika, skulptura i predmeta iz antičke i srednjovekovne ere. Ako ste ljubitelj umetnosti, Luvr u Parizu mora da bude na vrhu vaše "bucket" liste.
2. Musee d’Orsay

Još jedan od čuvenih muzeja u Francuskoj, Muzej Orsej je čudesno mesto i po mnogima najbolji muzej Pariza. U njemu se nalazi bogata zbirka impresionizma ali i slika orijentalista.

Ovaj muzej je restaurirani nacionalni spomenik i privlači mnoštvo ljubitelja umetnosti i istorije tokom cele godine.
3. Musee Rodin

Muzej Roden, posvećen francuskom vajaru Ogistu Rodenu, još je jedan zanimljiv muzej u Francuskoj. Smešten u staroj palati, ovaj muzej odlikuje se umetničkim dekorom i prostranim galerijama.

Zbirka sadrži čak 8000 skica i slika, 6600 skulptura i 7000 umetničkih predmeta.

Pored toga, mesto se takođe može pohvaliti impresivnom arhivom od više od 80.000 starih fotografija. Okružen raskošnim vrtom i malim jezerom; Muzej Roden je jedno od najboljih mesta za razgledanje Pariza.
4. Versaille

Versaj je obavezna stanica za sve one koji dolaze prvi put u Pariz. Prekrasna palata, muzičke fontane i umetnički dekor fasciniraju svakog putnika koji ga poseti.

Umetnički portreti, artefakti, oklopi i skulpture francuskih vladara izloženi su u muzeju Versajske palate, i verovatno odražavaju istinsku suštinu i duh srednjovekovnog i renesansnog perioda francuske istorije.

Provozajte se vozićem ne biste li istražili bujnu zelenu prostranu baštu koja okružuje dvor, te otkrili palatu u kojoj je živela Marija Antoaneta.
5. Carrieres de Lumieres

Ako ste u Francuskoj a niste odvojili slobodno vreme da posetite Karijer de Limijer, to će biti velika greška. Ovo je ekskluzivni muzej u Francuskoj, gde se slike i skulpture projektuju i prikazuju sa multimedijskim efektima, zajedno sa muzikom.

Postoje galerije sa delima Pikasa, Mikelanđela i Rafaela, koje su prikazane svetlošću i zvukom, što im daje neverovatan 3D efekat. Zvuči nestvarno, zar ne?
6. Aven d’Orgnac

Špilja Aven Dornjak je jedan od najuzbudljivijih muzeja u Francuskoj, a prikaz različitih geografskih i topografskih karakteristika je zapanjujući.

Ogromne pećine, topografija krečnjaka i kristalne formacije prostiru se u tri prostrane pećine, a vodiči engleskog govornog područja vode sve u šetnju podzemnim odajama ovog neverovatnog muzeja prirode.
7. Centre Georges Pompidou

Centar Žorž Pompidu oduvek je oduševljavao posetioce svojom bizarnom arhitekturom od svog osnivanja 1977. godine. Njegovi lego-zidovi oduvek su privlačili mnoge ljubitelje umetnosti, pa čak i decu. U rasponu od nadrealizma do pop-arta, Pompidu ima dva sprata sa preko 65.000 predmeta moderne umetnosti.

Ono što ga još čini jednim od najboljih muzeja u Francuskoj je ogromna Matisova zbirka od 245 dela. A kada završite sa onim što muzej nudi na svojim zidovima, morate izaći i uživati u panoramskom pogledu na grad sa šestog sprata zgrade!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: