"Šah nikada nije bio seksi" a sada se traži set više - zbog nje

Bila su dovoljna samo 24 sata da šah ponovo uđe u modu u celom svetu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

11:33

Foto: Getty Images, Chaloner Woods / Stringer

Samo dan nakon što je počelo prikazivanje serije "Damin gambit" Gugl je zabeležio dvostruko veći broj pretraga termina u vezi sa šahom, a ubrzo su i prodavnice počele da dojavljuju kako su šahovske table u njihovim lokalima - rasprodate.

"Pandemija je, a lakše je doći do toalet-papira nego seta za šah", za NPR je potvrdio analitičar Gerik Džonson, a u "Golajat gejmsu", američkoj kompaniji za stone igre, rekli su kako im je prodaja u odnosu na prošlu godinu skočila za neverovatnih 1048 odsto.

Čak i "Ibej" beleži rast kupovine setova za šah od gotovo 300 odsto.

A sve to zbog "Daminog gambita", Netfliksovog hita godine, dramske serije o devojci Bet Harmon (Ana Tajlor-Džoj) koja od siročeta postaje svetska šahovska zvezda.

"Gambit" je najbolje ocenjena serija ove godine, a upravo je objavljeno da je i najgledanija serija u istoriji Netfliksa. U 28 dana pogledalo ju je 62 miliona domaćinstava, navodi "Indeks".
Šah nikad nije bio toliko seksi, kažu i kritičari, dok se stručnjaci dive koliko su partije u seriji (sastoji se od sedam epizoda) realistične i uverljive. Jedan od savetnika bio je i velemajstor Gari Kasparov.

Šah je, piše "Salon.com", tako preko noći ustoličen kao hit-igra u eri korone. Ponovo su ga otkrile porodice, milenijalci, hipsteri, a zbog radnje i spektakularne glavne glumice i mlade devojke, koje je inspirisala sve redom.

Kako i ne bi, malena Bet ostane bez roditelja, prolazi teške dane u sirotištu, gde je u podrumu domar nauči da igra šah za koji, ispostavi se brzo, Bet ima neizmerni talenat.

Ubrzo izrasta u genijalku koja rastura zvezde muškog sporta, dok se usput bori i pobeđuje svoje demone, zavisnost o sedativima i alkoholu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: