Savremena namibijska umetnost u Beogradu

U Muzeju afričke umetnosti (MAU), sinoć je otvorena izložba "Reflect - Namibija 30 godina nakon oslobođenja", nastala kao rezultat saradnje ovog beogradskog muzeja i Nacionalne umetničke galerije Namibije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 06.11.2020.

10:53

Savremena namibijska umetnost u Beogradu
Ilustracija, Foto: Getty Images, Carl Court / Staff

Republika Namibija, nekadašnja Jugozapadna Afrika, ove godine obeležava značajan jubilej - tridesetogodišnjicu od sticanja nezavisnosti. Kao što je kustoskinja Ana Knežević istakla prilikom otvaranja - koje je uživo podeljeno i putem društvenih mreža sa umetnicima i kolegama u Namibiji - reč je o radovima pristiglim na konkurs koji su zajednički organizovale ove dve partnerske ustanove.

Na ovaj način, beogradska publika prvi put ima priliku da se upozna sa savremenom namibijskom umetničkom scenom i reakcijama likovnih umetnika mlađe generacije na različite društvene prilike u ovoj zemlji, 30 godina nakon oslobođenja.

Savremeni, pretežno kritički refleksi ovih umetnika skreću pažnju javnosti na teške egzistencijalne uslove i oštre klasne podele i razlike, na fragilnost savremene namibijske ekonomije i mesto umetnika i ljudi u njoj. U pogledu budućnosti, ovi nas radovi upozoravaju na neizvesnu sudbinu pojedinih životinjskih vrsta i globalno zagrevanje, ukazuju na korupcijske skandale i disfunkcionalno društvo, a sve to sa jasnom svešću o nelagodnostima koje karakterišu namibijsku svakodnevicu.

Čitav projekat realizovan je uz pomoć i podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije i Počasnog konzulata Republike Namibije u Srbiji. Najznačajniji, trajni pečat ove izuzetne saradnje predstavlja akvizicija 3 izložena rada, koji su postali deo stalne kolekcije MAU u Beogradu. Izložba Reflect postavljena je do marta 2021. godine, a svake nedelje u 12 sati organizovano je stručno vođenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: