Pepi Laković svojevremeno je rekao: "Svi se prodajemo na neki određen način. Ali po koju cenu..."

Predrag Pepi Laković, umetnik osobenog stila, igrao je tako da se gotovo svaka njegova uloga, bila ona mala ili velika, pamti i dan-danas.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2020.

15:53

Pepi Laković svojevremeno je rekao:
Foto: Depositphoto/antb

Poslednji put je zaigrao kod Emira Kusturice u filmu "Crna mačka, beli mačor", a široj publici je posebno ostao u sećanju kao ujka Kosta iz serije "Bolji život".

Pamtiće se naravno i njegove role u ostvarenjima kao što su "Majstori, majstori", "Gospođa ministarka", "Volim i ja narandže...", "Boj na Kosovu", "Tango Argentino".

Bio je stariji brat (doduše samo pet minuta stariji) Dragana Lakovića.

Danas, 23 godine nakon njegove smrti, podsetićemo se jednog njegovog intervjua iz 1984. godine, kada je govorio o talentu, glumi, toleranciji...

"Pozorište, odnosno film, odnosno televizija, ne trpe privatnost u onom bukvalnom smislu, to jest ne trpi takozvanu asfaltnu glumu. Put do te takozvane privatnosti je u osnovi veoma težak. On scenski ne sme da bude privatan, ali treba da bude ležeran. Mi na neki način imitiramo život, pokušavamo da nađemo način da nađemo način da to bude što uverljivije. To privatno i taj put do takozvane jednostavnosti je ogroman. Mi smo svi skloni, i po načinu mišlljenja, odnosno našem balkanskom mentalitetu da igramo, da predstavljamo, što svi ovi mediji ne trpe", rekao je tada Laković. On ističe da je Stanislavski bio u pravu kada je rekao da talenat nije božji dar već kazna.

"To je tačno. Talenat jeste krst za čoveka koji ima ono što se zove talenat u pravom smislu te reči. A ja sam ga dokazao poodavno od radija, televizije, pa do nagrada, koje uostalom ništa ne znače. Jer je to mogao i neko drugi da dobije", istakao je tada Pepi Laković.

Prema njegovim rečima, jednu ulogu, jedno platno, jedno književno delo se može rešiti, "ne na jedan nego na sto načina".

"Da ne preteram, na deset. Da li ćete izabrati jedan put, a znate da postoji još mnogo puteva, to je pitanje talenta, pitanje vremena, pitanje toga šta je danas umetnik. Da li se prodaje? Jer mi se svi prodajemo na neki određen način. Ali po koju cenu. Ne mislim na novac. Da li je linija manjeg otpora doći brže do rezultata. Ali samo osećanje, ono što čini umetnika srećnim kad shvati da nije izabrao prvi put, nego da iza toga postoji još devet puteva. Ali eto našao je taj jedan koji je pristojan, koji je ubedljiv, gde se nađu i publika i kritika i sam umetnik", rekao je on.

Laković je napomenuo da je neophodno pitanje tolerancije, "koje sve manje postoji u vremenu u kome živimo".

"Ako ne možemo da pomognemo jedno drugome, ne bismo smeli da odmažemo", zaključio je tada Predrag Pepi Laković.

Predrag Lakoviæ 2019 stamp of Serbia.jpg
By Post of Serbia - <a rel="nofollow" class="external autonumber" href="http://www.posta.rs/struktura/eng/filatelija/prigodne-postanske-marke/prigodne-postanske-marke.asp#prettyPhoto">[1]</a>, Public Domain, Link

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: