Pre 90 godina umro je vojvoda Stepa Stepanović, a ovo je njegova praunuka FOTO

Povodom obeležavanja 90 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića u njegovoj rodnoj kući u Kumodražu održani su svečana akademija i opelo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Viktor Lazić
Foto: Viktor Lazić

Vence na spomen-ploču položili su predstavnik Gradske opštine Voždovac Bojan Mladenović i predsednik Udruženja ratnika i potomaka 1912-1918 Jovan Zarić, a prisutnima se obratio i Bojan Mladenović, član opštinskog veća. Događaju je prisustvovala i praunuka vojvode Stepe, gospođa Ivana Lučić, kao i učenici OŠ "Vojvoda Stepa", hor Bisernice i KUD "Vojvoda Stepa".

Foto: Viktor Lazić
Foto: Viktor Lazić

"Ne verujem u smrt vojvode Stepe. Mogu samo da obeležavam i slavim njegov život. Takav život koji i posle 90 godina sve nas okuplja, greje i napaja hrabrošću, nadom, ljubavlju prema otadžbini i jednih prema drugima. Stepa se o svakom svom vojniku brinuo, iako je bio veoma strog. Tokom najžešćih borbi silazio je u rov, hrabrio i tešio svoje junake. Da je danas među nama, kao nekada po rovu, zalazio bi sada u đačke klupe, bodrio vas i hrabrio, ali bogami i vukao za uši i proveravao da li ste naučili lekcije...", rekao je Viktor Lazić, književnik i advokat i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u kojem se nalaze materijali od prvorazrednog značaja o Prvom svetskom ratu i koji već godinama učestvuje u obeležavanju godišnjica vojvode Stepe.

Foto: Viktor Lazić
Foto: Viktor Lazić

"Veliki nam je amanet ostavio vojvoda. Da budemo svesni i dostojni sami sebe. Da pobeđujemo u neravnopravnim bitkama. Nekada Austrijance, a danas da osvajamo znanje. Nekada oružjem, a danas kulturom", istakao je Viktor Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.