Pre 90 godina umro je vojvoda Stepa Stepanović, a ovo je njegova praunuka FOTO

Povodom obeležavanja 90 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića u njegovoj rodnoj kući u Kumodražu održani su svečana akademija i opelo.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

18:21

Pre 90 godina umro je vojvoda Stepa Stepanović, a ovo je njegova praunuka FOTO
Foto: Viktor Laziæ

Vence na spomen-ploču položili su predstavnik Gradske opštine Voždovac Bojan Mladenović i predsednik Udruženja ratnika i potomaka 1912-1918 Jovan Zarić, a prisutnima se obratio i Bojan Mladenović, član opštinskog veća. Događaju je prisustvovala i praunuka vojvode Stepe, gospođa Ivana Lučić, kao i učenici OŠ "Vojvoda Stepa", hor Bisernice i KUD "Vojvoda Stepa".
Foto: Viktor Laziæ
"Ne verujem u smrt vojvode Stepe. Mogu samo da obeležavam i slavim njegov život. Takav život koji i posle 90 godina sve nas okuplja, greje i napaja hrabrošću, nadom, ljubavlju prema otadžbini i jednih prema drugima. Stepa se o svakom svom vojniku brinuo, iako je bio veoma strog. Tokom najžešćih borbi silazio je u rov, hrabrio i tešio svoje junake. Da je danas među nama, kao nekada po rovu, zalazio bi sada u đačke klupe, bodrio vas i hrabrio, ali bogami i vukao za uši i proveravao da li ste naučili lekcije...", rekao je Viktor Lazić, književnik i advokat i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u kojem se nalaze materijali od prvorazrednog značaja o Prvom svetskom ratu i koji već godinama učestvuje u obeležavanju godišnjica vojvode Stepe.
Foto: Viktor Laziæ
"Veliki nam je amanet ostavio vojvoda. Da budemo svesni i dostojni sami sebe. Da pobeđujemo u neravnopravnim bitkama. Nekada Austrijance, a danas da osvajamo znanje. Nekada oružjem, a danas kulturom", istakao je Viktor Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: