Svetski stručnjaci iz oblasti baleta i savremene igre u Beogradu

Tema kongresa biće budućnost umetničke igre i njena pozicija unutar tržišta kreativnih industrija, kroz primere dobre saradnje i održive prakse.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: jackq /Depositphotos
Foto: jackq /Depositphotos

Kongres Unije umetničke igre Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1) biće održan od 7. do 12. aprila u Beogradu, u okviru 16. Beogradskog festivala igre (BFI).

Uzimajući u obzir uticaj Beogradskog festivala igre u zemljama Centralne i Istočne Evrope, ali i u najširem medjunarodnom okviru, Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju kongresa i godišnjeg susreta Unije savremenog pozorišta i umetničke igre upravo ovom festivalu.

Pored konferencijskog programa, učesnici Kongresa imaće priliku da prisustvuju predstavama 16. Beogradskog festivala igre i razgovaraju s koreografima Dadom Masilo, Ohadom Naharinom i Jakopom Godanijem. Takodje, planirana je poseta Narodnom pozorištu u Beogradu, kako bi se gosti upoznali sa istorijom baleta u Srbiji i otkrili repertoar i planove Baleta nacionalnog teatra.

Učesnici kongresa posetiće i probe ansambla "Kolo", gde im je ponuđena i kratka radionica.

Unija umetničke igre Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope nastala je tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu. Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje Statuta Unije umetničke igre 16 + 1. Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje Kine i zemalja partnera.

Uniju čine 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi Saveta Unije.

Održavanje Kongresa Unije umetničke igre Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16 + 1) u Beogradu, podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.