Privremeno se zatvara Mamut park u Viminacijumu

U Mamut parku na arheološkom lokalitetu Viminacijum počinju radovi na rekonstrukciji, zbog čega je on zatvoren za posetioce.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 19.01.2019.

21:25

Privremeno se zatvara Mamut park u Viminacijumu
Foto: Screenshot, Youtube

Svi ostali objekti na ovom lokalitetu otvoreni su za razgledanje, a o ponovnom otvaranju Mamut parka izdaće se naknadno obaveštenje. Ovaj jedinstveni park otvoren je u junu 2014. godine, u podzemnoj pećini površine 1.500 kvadrata.

U njoj su smešteni skeleti mamutice Vike, pronađene 2009. godine na ugljenokopu "Drmno", kao i ostaci još četiri mamuta, iskopanih dve godine kasnije. Reč je o ostacima runastih mamuta, koji su dobili imena: Nosko, Trbuško, Džomla i Mapi. Pećina se nalazi 30 metara pod zemljom i podupire je devet drvenih lukova, a osvetljava sunčeva svetlost, preko specijalnog sistema solar tuba.

Na gradnji "Mamut parka" radio je veliki tim stručnjaka - arheolozi, konzervatori, paleontolozi, arhitekte, vajari i građevinari.

Nakon iskopavanja, fosili mamuta u ovaj park prebačeni su u specijalnim čeličnim sarkofazima, sa zemljom i peskom u kojima su pronađeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: