Goran Vesić: Imaćemo 10.000 kvadrata za Muzej Nikole Tesle

Trenutno se radi projekat rekonstrukcije stare električne centrale na Dorćolu, površine 10.000 kvadratnih metara, nakon čega će se krenuti sa rekonstrukcijom kako bi tu bio smešten Muzej Nikole Tesle, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: TANJUG / RADE PRELIC
FOTO: TANJUG / RADE PRELIC

"Nema boljeg mesta od stare električne centrale, prve električne centrale u Beogradu za Muzej Nikole Tesle. Kuća ministra Genčića, u kojoj se trenutno nalazi Muzej Nikole Tesle, koja je nacionalizovana, jeste lepa, ali je mala za takav muzej i tako veliko ime kao što je Nikola Tesla", rekao je Vesić na otvaranju novog multifunkcionalnog objekta K25 u Muzeju Jugoslavije.

Vesić je istakao da nakon Muzeja Jugoslavije, koji godišnje ima 120.000 posetilaca, najposećeniji muzej jeste upravo Muzej Nikole Tesle sa 100.000 posetilaca.

"Kada budemo uredili električnu centralu na Dorćolu i budemo je pretvorili u Muzej Nikole Tesle, imaćemo oko 10.000 kvadrata i sigurno još više posetilaca", dodao je Vesić.

On je najavio da će u tom zdanju biti izloženi i artefakti koji se odnose na Milutina Milankovića i Mihajla Pupina.

"Planiramo da tu budu i naučne radionice, biblioteka, mesto za studente i profesore, da to bude najveća ustanova koja će se baviti proučavanjem života i dela Nikole Tesle i to u Beogradu, gde treba da bude", podvukao je Vesić.

Vesić je izrazio uverenje da će u drugoj polovini naredne godine početi i sa rekonstrukcijom zgrade bivše Vojne akademije, na uglu Resavske i Nemanjine ulice, u kojoj će biti smešten Muzej grada Beograda.

"On će biti uređen u potpunosti kao moderan muzej koji će imati sve od restorana, do čitaonice i prostora za odmor. Na sličan način planiramo da uradimo zgradu preko puta, koju preuzimamo od vojske i koja će postati gradska čitaonica", rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je konstatovao da je većina srpskih muzeja staromodna.

"Imaju samo postavku i ništa više, a u modernim muzejima u svetu vi možete da provedete čitav dan, da kupite suvenire, ručate, popijete kafu i mi se trudimo sada da u svim muzejima, koje rekonstruišemo, obezbedimo to", rekao je on.

Vesić je danas zajedno sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem otvorio u Muzeju Jugoslavije multifunkcionalan objekat K25, rekonstruisan i dograđen nekadašnji ulazni punkt, gde posetioci sada mogu da dobiju informacije o muzejskom kompleksu, popiju kafu i kupe suvenir, a pritom je fleksibilan i u interakciji sa objektima u kompleksu i parkom sklulptura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu