Marokanska nedelja zanatlija - Podgoričko kulturno leto 2018

Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koje zastupa La Maison de l’Artisan i Marokanska ambasada u Beogradu, uz podršku Glavnog grada Podgorice organizuju po prvi put u Crnoj Gori, Marokansku nedelju zanatlija u Podgorici, od 21. do 28. juna 2018. godine, na Trgu nezavisnosti.

Izvor: B92
Podeli

Majstori koji predstavljaju različita područja marokanskog zanatstva će demonstrirati svoje hiljadugodišnje veštine. Tradicionalni muzički bendovi će tokom čitavog događaja predstaviti raznovrsnu muziku, a marokanski kuvari će svakodnevno pripremati najbolju marokansku kuhinju. Talentovana dizajnerka, Salma Debbagh predstaviće kolekciju kaftana “Shine and Last Forever” kao glavnu atrakciju ceremonije otvaranja.

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno leto u četvrtak, 21. juna u 19:00 časova na Trgu nezavisnosti otvoriće se Marokanska nedelja zanatlija u Podgorici. Događaj organizuje Ambasada Kraljevine Maroka u Crnoj Gori i Glavni grad Podgorica. Nakon ceremonije otvaranja uslediće modna revija na kojoj će se prikazati modeli marokanske kaftan dizajnerke Selme Debaghi. Marokanska nedelja zanatlija u Podgorici trajaće do 28. juna i biće otvorena za javnost od 10:00 do 21:00 čas. U navedenom periodu, marokanske zanatlije prikazaće know-how, uz muziku i degustaciju marokanskih jela i specijaliteta.

Vekovima duga tradicija marokanskog zanatstva temeljan je deo marokanskog načina života. Obradom drva, metala, bakra, vune, platna, kamena i gline zanatlije su stvarale prepoznatljive marokanske proizvode. Nezavisno od očiglednog razvoja i modernizacije zemlje na brojnim poljima, marokanska umetnina i zanatski proizvodi i dalje su upečatljivi po tradicionalnoj obradi koja garantuje unikatnost i posebnost svakog proizvoda.

Događaj će otvoriti Njegova Ekselencija, gospodin Mohammed Sajid, ministar turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koji će, takođe, prisustvovati početku pregovora između Maroka i Crne Gore, a u cilju potpisivanja sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

Tim sporazumom će se ojačati saradnja između Rabata i Podgorice, naročito nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti turizma u septembru prošle godine, a pre službene posete Crnoj Gori, 24. juna, predsednika Predstavničkog doma, NJ.E. g-din Habib El Malki, tokom koje će predsednici parlamenata dve zemlje potpisati Protokol o parlamentarnoj saradnji.

Organizacija prve Marokanske nedelje zanatlija u Podgorici ima za cilj zbližavanje Maroka i Crne Gore i promovisanje imidža Kraljevstva kao zemlje dugotrajne istorije, milenijumskih veština, etničke i verske raznolikosti i tolerancije.

Očekuje se da će ceremoniji otvaranja prisustvovati najviši zvaničnici Crne Gore, uključujući članove vlade, parlamentarce, akademike, aktere u kulturnoj i ekonomskoj sferi, kao i predstavnike medija.

Tokom ove nedelje, građani i posetioci će moći da uživaju u kulturi Maroka, u samom centru glavnog grada Crne Gore.

Ostalo

strana 1 od 6 idi na stranu