Preminuo Robert Indijana, jedan od poslednjih pionira pop arta

Američki umetnik Robert Indijana preminuo je u devedesetoj godini života.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Indijana je autor jedne od najčešće reprodukovanih skulptura u istoriji umetnosti - "Love" (Ljubav).

Skulptura se sastoji od slova "L" koje se naslanja na slovo "0", a ta dva slova zajedno stoje iznad "V" i "E". Kasnije je, kako bi podržao Baraka Obamu za predsednika, na sličan način napravio i skulpturu "Hope" (Nada), što je bio i njegov izborni slogan.

Znak "Love" kasnije se pojavljuje i kao grafika i poštanska marka, a do danas je odštampano 300 miliona primeraka maraka.

Međutim, kako je rekao u jednom od retkih intervjua koji je dao u svojim poslednjim godinama, prerastao je znak "Love".

"Ljubav me je ugrizla. Bila je to sjajna ideja, ali isto tako i kolosalna greška. Postalo je previše popularno. A postoje ljudi koji ne vole popularnost, već ekskluzivnost. Zato sam se povukao na obalu Mejna", rekao je.

Simboliku znaka dalje je objasnio ovako: "LOVE je skelet svega što ta reč znači u svom erotskom i u svom religijskom aspektu. Sažeta je u samu njegovu srž".

Robert Indijana rođen je kao Robert Klark u Indijani 1928. godine. Kasnije uzima ime američke države iz koje potiče.

Na njujorškoj sceni je stasao pedesetih godina, kada se uz njega pojavljuju Elsvort Keli i Džejms Rozenkvist.

Njegov talenat brzo je prepoznat, pa već šezdesetih izlaže u MoMA, Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koji u svom fundusu danas ima mnoge njegove radove.

Ostalo

Marokanska nedelja zanatlija - Podgoričko kulturno leto 2018

Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, koje zastupa La Maison de l’Artisan i Marokanska ambasada u Beogradu, uz podršku Glavnog grada Podgorice organizuju po prvi put u Crnoj Gori, Marokansku nedelju zanatlija u Podgorici, od 21. do 28. juna 2018. godine, na Trgu nezavisnosti.

Ostalo četvrtak 21.06. 09:00 Komentara: 0
strana 1 od 780 idi na stranu