Tanjug otvorio vrata u Noći muzeja, prvi posetioci izložbe /FOTO

I ove godine Tanjug je u Noći muzeja otvorio vrata svog autentičnog zdanja na Obilićevom vencu, a prvi posetioci već obilaze izložbu "Na krilima pobede - Novo doba nova dela", gde je prikazan deo bogate foto arhive od oko 3,5 miliona negativa.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 19.05.2018.

18:20

Tanjug otvorio vrata u Noći muzeja, prvi posetioci izložbe /FOTO
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Pod sloganom "Pobede i pobednici", 15. "Noć muzeja" biće održana danas u više od 40 gradova i mesta u Srbiji,a samo u Beogradu ljubitelji kulture i umetnosti moći će da obiđu 60 lokacija od 17 časova do jedan sat iza ponoći.

"Na krilima pobede - Novo doba nova dela", naziv je Tanjugove izložbe na kojoj će biti predstavljeno posleratno vreme u novoj državi, nastaloj posle pobede Narodno oslobodilačke vojske i socijalističke revolucije 1945. godine, koja je tražila i gradila svoj novi identitet i utemeljivala nove vrednosti.

Država se dizala na pobedničkom elanu, entuzijazmu mladih ljudi ponetim verom u bolje i pravednije sutra.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Bile su tu godine pregalaštva, gradnje "ratom opustošene zemlje", vreme omladinskih radnih akcija, organizovanja "napredne omladine" u sportska društva, rasta standarda, otvarnja fabrika, vreme u kome su se slavili heroji rada i udarnici, u kome je "fića" počeo da osvoja domaće drumove, a Jugoslavija u mnogim segmentima hvatala korak sa svetom.

Pedesete i šezdesete, posle raskida sa ŠSR-om, su i doba krupnih spoljnopolitičkih koraka, velikih sportskih uspona, socrealisticki duh u kulturi i umetnosti dominira, ali se otvora prozor i za individualni izraz, za uticaje spolja. . .

Jugoslavija je u usponu, osnivač je Pokreta nesvrstanih, vodi uspešnu mirnodopsku bitku...
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Trasira se put preobražaja ukupnog društva koji će eskalirati sedamdesetih. Pouzdan svedok tog doba i duha bio je Tanjug, a posetioci će moći da vide deo tog svedočenja poput fotografija koje govore o tome kako je rastao jedan ceo grad - Novi Beograd, građen auto-put Bratstvo - jedinstvo, u čemu je učestvovalo oko 300.000 ljudi, zatim podizan Avalski toranj, remek delo arhitekture i jedan od najlepših TV predajnika u Evropi i svetu, ali i Muzej sevremene umetnosti, Hotel Jugoslavija, tada najveći i najkomforniji hotel u regionu sa oko 2.000 ležaja...

Tu su i trenuci velikih sportskih pobeda, političkih, kulturnih i umetničkih skupova i pojedinačni iskoraci koje su zabeležili Tanjugovi fotoreporteri, fragmenti jednog vremena čije i dobro i loše nasleđe i danas živimo.

Kroz ovu ižložbu i podsećanje na istorijske i društvene okolnosti o kojima ona svedoči posetioce će voditi novinari Tanjuga.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: